Majáky bez pobřeží

Žádné komentáře u textu s názvem Majáky bez pobřeží

Velká města vedou tažné ptáky za nocí spolehlivě dál. Ohromná záře je k nepřehlédnutí a úkaz je konstantní.

Byla zde opakovaně zmínka o zástihu slavíků z Mladoboleslavska na okraji Prahy, podobně se stalo nedávno na severním okraji Brna. Kolegové rozkryli odletovou úsečku mladého slavíka obecného, pták byl označen jen několik dnů před kontrolním odchytem. Kroužek dostal při nočním odchytu poblíž Olomouce. Výsledek je zajímavý především tím, že naznačuje i pro moravskou krajinu směřování k jihozápadu. Ne tedy úvalem řeky Moravy, jak by se nabízelo. Podobné poznatky byly učiněny u několika druhů pěvců v sedle Jeseníků, ptáci též drželi směr podobný směr.

U moravských slavíků by bylo zajímavé sledovat, jak vlastně v odlétání fungují, zda se jim vyplatí cesta k Gibraltaru, nebo zamíří „nakrátko“ k Alpám a poté k moři. Naprosto zásadní je ovšem říci, že jde o ptáka bez migrační zkušenosti, letí k Africe poprvé.

I kdysi na okraji Mladé Boleslavi se zabil nad ránem o prosklenou plochu továrny na automobily mladý slavík, označený v oblasti Kněžmostska několik dnů před nehodou. Světelný smog velkoměst je viditelný z ohromné dálky a ptáky přitahuje. Lákání na opravdu výkonný světelný zdroj se využívalo donedávna ještě i při odchytech v horách, zejména za zhoršených tahových podmínek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php