Ach, ta důvěřivost..

Žádné komentáře u textu s názvem Ach, ta důvěřivost..

Plně jsem si to uvědomil před pár hodinami u řeky. U té, co ji mám napsanou v knížce. Co znám její začátek i konec. U té, co ji mám rád. Na místech podobných vyčkává nejedna inspirace.

Postavil jsem kdysi pravidlo pro výzkum, pokud neznáte, připomenu: Slavíků je v místě většinou víc, než si myslíš!. No, a konečně vím, proč. Roky jsem se podivoval, jak to, že na lokalitách nehrají počty. Že, když mám po čase znovu v ruce slavíka místního s přestávkou kontrol, kdepak byl dřív – a jak to, že jsem naletěl. Teď, přesně teď, je období pro vleklé odhalení..

Neznalý předpovědi počasí jsem po zaměstnání vyrazil k bakovské Jizeře, pročítat dlužné lokality. Ještě jich tam několik vychládá. Obě bouřkové přeháňky jsem zvládl v autě, vždy s včas zabaleným náčiním a mohl tak obdivovat dění ve vzduchu. Netočí-li se právě kolem vás po zemi vír, bývá to docela zajímavé. Velký kus přírody těsně za oknem! Mezitím jsem ovšem pilně prochytával po předchozím zahrání, a – ostatně jako vždy – nad prací přemýšlel. Nechodím si ven vyprazdňovat hlavu, naopak, dávám jí pořádně zabrat. Tolik toho je v terénu k vyřešení.

V úměře k datu průběhu slavičího roku tuzemska jsou již některá pravidelná hnízdiště němá. A tam, kde se zpívá? Ano, konečně se dostávám k podstatě textu. V naprosté většině jde o slavíky liché, většinou k párům doprovodné. Někdy bludné na místech nevhodných, ale ti nás teď nezajímají.

K prvním: zatímco zkušený domácí na test nereaguje z několika důvodů, doprovodný slavík teprve zvolna dohasíná a je to on, kdo se do toho opře.

Stačíval mi ten výsledek s konstatováním, že prostě ptačí životy nejsou nekonečné a dochází k střídání v místě. Chyba lávky! Podobně to bylo i včera hned několikrát, než jsem důvěřivosti přišlápl krk a s prosíkem volal obezřetnost. I proto už vím, jak to tenkrát bylo u splavu v případě slavíka – rekordmana. S věkem, dosud v Česku a Slovensku nepřekonaným. Naprosto stejně a když jsem konečně za absencí doutíral na podzim slzy, sezóna další kout prolila štěstím. Ne, náhoda to u slavíků není. Nastrčí starý mazák pobaveně k chytači „volavku“? Tak silná slova použít nechci. Kdybych byl býval v konání vytrvalejším, dávno bych přečetl víc!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php