Doběr – Slavičí háj

Žádné komentáře u textu s názvem Doběr – Slavičí háj
Konečně mohly proběhnout žací práce kolem keřů, aby mohly růst.
Už bych ani nechytal, z VPZ máme část osazenstva prohlídnutou pod kontrolou, ale nedalo mi to.
Do večera nedaleko, když máchám pod keři motyčkou.
Chytat budu do sklopek kvůli možným mláďatům.
Abych to pokrátil, do setmění za tu chvilku pět slavíků! A jeden lepší než druhý. Starý sameček bez kroužku, mladý výrostek závislý na rodičích, jeho máma hnízdící prvně, pak tedy veliká radsot v podobě staré dámy, o níž máme (malý) přehled a nakonec podle Kverkova pravidla číslo jedna – že slavíků je na lokalitě vždycky víc, než si myslíš, se chytil ještě dvouletý sameček taky bez kroužku. K tomu vím jistě, že tam ti staří bardi jsou podle povyku směrem ke mně vždycky, když jsem kolem procházel.
Fotky mám nekalé, ale jednu dát musím.
Je to sice jiný pták, než jsem si v euforii na místě myslel, ale výsledkem skvělý podobně. Pro tohle slavíky kroužkuji, abych z nich nějaké tajemství vyzískal.
Byla označena v roce 13 v srpnu jako dopelichávající. To se nevědělo, co to je zač, kým je. Určit to nejde.
Že to je samička se zjistilo v květnu roku 15 a pak zase nic. Není to ale tak, že tito ptáci v místě chybí, to jistě ne. Prostě se nechytí.
Chytla se dneska a to říká mnoho. Vrací se hnízdit a u samiček to je výkon obdivný. Jsou zranitelné. Tahle to asi umí, je nejmíň šestiletá, kolikrát asi mladé vyvedla u nás?
Zapomněl bych dodat jednu důležitou věc.
Okroužkována byla nad ránem vůbec při prvním pokusu o noční odchyty slavíků! Tehdy se nám chytil opravdu jen tento místní pták. Neměli jsme výkonnou aparaturu. To se změnilo, ale ona je z těch pionýrských odchytů, což je skvělé. Ukazuje to mimo jiné, že ani místní ptáky noční pokus nijak neruší, když se do místa dokáží vracet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php