Vítejte v březnu

Žádné komentáře u textu s názvem Vítejte v březnu
Kdo jste přizval blog do života asi už tušíte, že březnem začíná čas slavíků.
Nadechněte se k novému úžasu a pojďme chystat oslavy.
A přeci bych při tom rád upozornil, že až budeme „tančit“ nad vším tím hezkým, že může přijít i kocovina. Víte, jak by vypadala u mne, když tedy myslím na slavíky? Tím začneme, ať hezké pak převáží.
Zaniklo znovu dost hnízdišť na mapě a přibude málo. Trend poslední doby je strašidelný. Na jaře více odepisuji, než připisuji.
Druhým problémem je opakování roku 2011. Těžkosti v Africkém rohu se suchem a neúrodou.
Ne pro naše slavíky obecné, ale jistě už pro slavíky tmavé, kteří mají nejvýchodnější místo kontinentu jako jednu z důležitých zastávek na cestě z jihu. Bude to pro ně znovu obrovský problém. Abychom se jich na zkoumaném území u polských řek včas dočkali! A s nimi ťuhýků, zpěvných rákosníků a řady dalších.
Nemá-li strategické místo co nabídnout, ptáci se v něm kumulují, nevykrmí, a buď tedy hynou, nebo se výrazně zdrží.
Tah se pak může odklonit hluboko přes Arabský poloostrov a zdržení i přeživších může být další.
Nebudete mi možná věřit, ale drží-li člověk u těch řek ta hnědá křídla v ruce, zažívám pocit opravdu zvláštní. Čtu totiž dávno z peří víc, než většina ostatních a pocitům někdy až dojetí se nevyhnu.
Když jim to vychází, žlutý tuk pod peřím – ten „benzín do motoru“, nějaký zbyde i pro šťastný návrat.
Vkládám teď ale „na gramofon“ desku veselejší. Dočkali jsme se března, který je pro můj život kol půlky měsíce důležitý. A taky u slavíků, protože hned po mé veliké chvíli začnou už první přiletovat. Ano, do mokřadů nádherní modráčci!
A kdo by chtěl slavit ještě víc – a svátek jiný a stejně významný, svádějící k pohledům do historie – dvacátého března zhruba půl hodiny před polednem začne Jarní slunovrat! Kdyby nikam jinam, vyjdu si na zahradu k tajemnému jezírku, zahledím se mu pod hladinu se stopami kultury zpřed našeho letopočtu a možná že dohlédnu i toho jejich rituálu, budu-li soustředěný. Pokusím se o to v rozměrné radosti.
Jak březen poběží, stihne jej duben. A to už si opravdu nachystejte uši, užijí slavíků opravdových. Králů máje.
Ornitologové, sdružení na jihu Moravy se o nich dozvědí už v sobotu. První z letošních přednášek má jméno Moravský slavičí rok aneb 35 let s králem pěvců. V Brně už bude jaro.
Téma nachystáno, napětí a tréma by se prý ráda k výpravě připojila. Nikdy jsem na jejich půdě takhle nestál, třeba příležitosti využije.
Ve strachu ale dnes určitě neskončím. Takže ještě drobnost na závěr.
Byl jsem požádán fotografem, zda bych nebyl jedním z lidí, od kterých by si představoval pro své dílo vepsat stránku o krajině. O naší společné. Volal v obavě, zda bych to pro něho udělal. Udělám to samozřejmě rád a s velikou ctí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php