Blog – aktuálně

Žádné komentáře u textu s názvem Blog – aktuálně
Ptáte se na hnízdní úspěšnost slavíků, pod vlivem nedobrého zjištění u pěvčích druhů jiných.
Ne, nemohu ještě odpovědět, jak hnízdění dopadlo. Teprve teď se budou při monitoringu chytat i osamostatňující se juvenilové a lze pak poměrně dobře stanovit úspěšnost hnízdění. I tady se mi zatím zdá, že mláďat v kraji mnoho není, ale počkejme si. Z těch opožděných se některá již chytila, tam ale počasí zcela jistě přálo.
Již jsem reagoval v médiích, že u poříčních lokalit budou výsledky zlé. Mnohá hnízda byla vyplavena.
Pelichání adultů však je podivně/překvapivě souběžné, což (jak jsem již psal) by mělo ukazovat na spontánní ukončení hnízdění – tedy úspěšný rok.
A když už jsem si vzal slovo, zmíním i pěkný výsledek zástihu slavíka, kroužkovaného u Kosmonos před dvěma lety jako kropenaté mládě, s nedorostlými velkými pery – tedy v místě narozené.
Chytil jsem jej (nyní „ji“) u Husí Lhoty, v místě zcela novém a docela nezvyklém (nevelkém). Pelichající a zda v místě i hnízdila, rozhodnout zpětně nedovedu.
Mám ale nově hned několik výsledků usazování mladých slavíků v regionu, jsou opravdu krásné.
Je teď hezky, každý to jistě cítíte. Vládne léto, ikdyž zvláštní. Chladná rána – divný rok! A k opeřencům zlý. Ikdyž se zas vrátili všichni rorýsi na kněžmostská hnízdiště a je jich opravdu hodně, včera se mi až věřit nechtělo. Přesto není tenhle rok vůbec přívětivým. Stejně za něj nakonec poděkujem a počítat se nám tak i tak bude.
Už se dívám k obloze, za těchto nocí už letí Evropou shora dolů bahňáci. Jsou slyšet mnozí. Schválně, poseďte si v klidu třeba u kávy, až se setmí. Nebědujte nad komáry a nechte se ovanout konečně uvěřitelným létem. A protože jsme na blogu slavičím – vězte, že ti nejčasnější už pelichání zanedlouho ukončí. A vypadnou do svých nocí! A my tady začneme znovu odečítat. Nechce se věřit, přátelé, že to tak znovu uteklo. Málo přes čtyři měsíce na to pokaždé máme, abychom se mohli nového dovědět přímo v terénu. Pak nezbude, než z toho žít. Ale nechal jsem některá témata na později, i diskuse a zamyšlení. Tak zase někdy napřečtenou!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php