To jejich tikání z křoví už slyším!

Žádné komentáře u textu s názvem To jejich tikání z křoví už slyším!
Tak, už to začalo. Slavíci z Mladoboleslavska odlétají. První dekáda srpna je nejfrekventovanější. Z hnízdišť zmizí všichni, kteří v hnízdění uspěli. Čerstvě pryč jsou nehnízdící a zůstanou ti pozdržení, problémoví.
Vydařil se mi dokonale i poslední letošní studijní záměr. Březenského slavíka jsem chytil v čase pelichání potřetí! A naposledy. Zítra letí. Chybí mu (4.-5.LL) tři milimetry!
A ztloustnul o pět gramů! Kde asi prvně zabrzdí, to tak vědět.
Z křoví tuším sílící tikání jejich biologických hodin. Jakmile peří doroste, poletí každý jeden z nich.
Z opakovaných kontrol už lze konečně vypočítat rychlost jejich pelichání a musím říct, že bude přeci jen delší, než jsem myslel. Tenhle zpěvák věnoval procesu 48-50 dnů (bude ale asi dvouletý a tam může ještě být cosi jinak; kompletně měnil prvně).
Tím, že jsem nechodil kroužkovat nové slavíky, ale chytal kroužkované, jsem sice nepřidal do seznamů nic nového a „číslo“ nepozvedl, získal jsem ale to, co v Česku nikdo nemá – tři momentky z pelichacího procesu. A bylo to obtížné. Splnil jsem si ale jeden z velkých úkolů.
V zimě bude nad čím přemýšlet.
Čas mám ještě tak do konce srpna, jsou místa, která jsem letos vůbec nenavštívil. Měl bych tam zajít.
Vyhodnotil jsem hnízdní hustotu slavíků v sledované oblasti. Vychází to na (pro někoho neuvěřitelných) 900-1000 zpívajících samců. Ano, to tu skutečně zjara může být. Současně tvrdím, že hustota pro republiku je chybná. Bude daleko vyšší.
Pro představu – oblast „Od Humprechtu k Jizeře“ zahrnuje tyto mikroregiony:
Dolnobousovsko, Kněžmostsko, Domousnicko, Březensko, Kosmonossko, Bakovsko, Mnichovohradišťsko a levobřežní partie boleslavské Jizery.
Po JZ hranici Českého ráje prochází linie regionálního rozšíření druhu a dějí se zde zajímavé věci. I proto si studijní plochy cením a jsem-li pozván jinam, po chvíli už pošilhávám zas po těch našich urostlých kopřivách.
Je obdivuhodné, jak se ten obraz krajiny kolem slavičích hnízdišť zase zpřeházel. Pole jsou ostříhána na ježka, bezinky těžknou. Ještě nedávno jsem skrze ta jejich roští viděl a z mladých kopřiv stíral ranní jinovatku, dnes mají žahavky na vyzrálých stvolech nasazeno druhé listí a myslí si na odpočinek. Ještě po nich křižáci rozvěsí sítě a v jejich třpytu léto definitivně vypadne z krajiny. Zvlhnou, ztěžknou, budou prozrazeny a podzimem zpřetrhány. Tak takhle nějak končí můj slavičí rok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php