Důležitý odchyt

Žádné komentáře u textu s názvem Důležitý odchyt
11.srpna odpoledne
V polovině měsíce bude zajímavé sledovat finišující pelichání dospělých slavíků. Jedním z úkolů je zachytit a zdokumentovat plně přepelichaného slavíka, který by s odletem nespěchal. Zatím takového z výzkumu neznám.
Literatura, zaobírající se pelicháním pěvců, zná situace, kdy růst peří se v závěru může zpomalit i zrychlit. Osobně jsem přesvědčen, že podobně tomu může být u slavíků, dnešní odchyt k tomu vybízí. Nápadně (ještě) hubenému slavíku roste nový šat a v něm všech šest letek loketních (3 nejsou na obrázku vidět), kompletní rýdovák, křidélko, zápěstní krovka a pět zbývajících ručních letek. Pták tak stihne odletět ještě o prázdninách.
Na křídle zaujmou (tradičně) již plně vyvinuté ramenní – terciální (krycí) letky, všechno peří již je nové. Tito slavíci už jsou zase schopni krátký úsek letět. Před křovím jsem to ověřil. Tukové zásoby „0“. Hmotnost základní.
Další poznatek byl učiněn při rozboru potravy pelichajících adultů. Zjištěny jsou (tradičně) zbytky krovek drobných brouků a ostružiny. Tyto plody jsou jednoznačně preferovány před plody černého bezu – bezinkami, které navštěvují více tohoroční ptáci obou „rezavých“ druhů slavíků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php