Žehuňské letní sklopkaření

2 komentáře u textu s názvem Žehuňské letní sklopkaření
Neděle 5.srpna.
Tak jako před lety, vydal jsem se na cestu dlouhou 57,4 kilometru k Žehuňskému rybníku, na Kolínsku. Probíhají zde v tomto čase letní odchyty ptactva v rákosí a přilehlých křovinách.
Úkol jsem si stanovil zmonitorovat a chytat pelichající slavíky obecné vně rezervace, cestou k choťovickému nádraží. Asistoval mi mladý adept ornitologie a předvedl jsem mu vše od unikátního vyhledání slavíka v prostředí, jeho lokalizaci, odchyt, kroužkování a sběr údajů. Odpolední společný průzkum se nám vydařil.
Především jsme na bodláku u železnice mezi perleťovci uviděli krásného otakárka ovocného tak, jak jej znám od nás. Jenže tady ho „v novém věku“ ještě neviděli. Foťák jsem po ruce neměl a motýl v odpoledním žáru ani dlouho nečekal. Zmizel za tratí.
První chycený slavík na opačné straně náspu byl letošní, druhý, od dva kilometry vzdáleného nádraží, měl už kroužek z předchozích akcí. Výsledek to však bude cenný stejně, jako byl loňský retrap.
Večer se ornitologům do sítí chytali u nás stále ještě vzácní konipasi luční, ale hlavně přilétli špačci. Přespává jich zde v rákosí prý kolem padesáti tisíc! Vyfotit pořádně nešli, ve skupinkách přilétali přes hladinu a pohotově mizeli v rákosí. Ještě dlouho odtud zněl jejich křik.
Žehuňský rybník je významným tahovým místem, hnízdištěm i nocovištěm.
Vracel jsem se z pravého Polabí domů. V polích svítilily kombajny, ohlášené bouřky se naštěstí někde zapomněly a dožínalo se za tmy.
Přijedu-li na okraj „naší brázdy“ k Vlčímu Poli (severní strana Chloumeckého hřbetu), vždycky zpomalím. Je to nejkrásnější cesta domů. Kde stávala Semtinská lípa, teď svítil měsíc. Jako by v místě tou svící držel pietu. Ožívající pařez lípy stromkem mladým totiž letos dočista uhořel.

2 odpovědi na “Žehuňské letní sklopkaření”

  1. Špačci, stejně jako třeba vlaštovky, břehule či konipasi, nocují početně v rákosinách. Obzor nad rybníkem mnohdy doslova zčerná přívaly nocležníků. Na centrálních nocovištích, sloužících současně za shromaždiště před odletem, jde o úchvatné divadlo. Díky za návštěvu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php