Zdrávi došli

6 komentářů u textu s názvem Zdrávi došli

A stalo se! Vycházka za ptačím zpěvem je od času oběda minulostí. Účastníci viděli zblízka slavíka k okroužkování, počasí přálo, na partnera z ČSO jsem nezapomněl a rozdal propagaci. Není už, jak bývávalo, už to tak neumím. A to mám ještě výhodu domácího hřiště.

Pocity z před dvaceti let, kdy se mi o akci ještě i v noci zdálo, takové už nikdy nepřijdou. Ale lidé jsou příjemní pořád. Ti, co se rozhodnou přijít, tací jsou, na pohodu. Nikdo po cestě nezívá, umožňuji ptát se kdykoli. A mnozí tento styl vítají. Jeden problém to ale má. Rozhodnout mezi variantami. Zda jít opravdu za ptačím zpěvem, nebo se potkat a v společném zájmu popovídat. Vyzkoušeli jsme za roky oboje. Když jsme stanovili sraz na rozednění, komentovat šlo jak o závod, všechno zpívalo. Jenže k Červenskému rybníku tehdy přišlo sotva pár lidí. Když dáte sraz na sedmou, obzvláště za podobně teplého dne, není to na vstávání náročné, ovšem ptáci už nezpívají.

Dívám se na účastníka tak z druhé třídy věku, v ruce sbírku peří, jsem nadšen. Takové vidím obzvláště rád. Tak jsem mu péřový soubor rozšířil. Snad jeho nadšení vydrží. Pozorovat přírodu a v ní ptactvo, to je příjemný krok. Jednou třeba bude specialistou. Bude chtít vědět o tématu poslední možné, ještě dobytné.

Děkuji parťákovi z rodiny, Tom je opravdu spolehlivý. Děkuji vám, kdo jste přišli. Za dotazy, za zájem. Bývá to i jakési fórum zkušeností.

Je dovítáno. Člověk si oddechne od strachu o počasí, aby se nikomu zlého nic nestalo, že se i nachytat podařilo.

Večer přinesu druhý pohled na zpětné hlášení z prvního máje. Jak jej nahlíží věda.

6 odpovědí na “Zdrávi došli”

  1. Děkuji za provedení Slavičím hájem, kde jsem byla poprvé. Bylo to poučné, veselé a hlavně to byl příjemně strávený čas.
    Ať se u vás slavíkům daří.
    Mich Fia

    1. Dobrý večer i Vám, paní Fialová.
      Vítání ptačího zpěvu bychom museli začínat ještě před rozedněním, abychom drželi anglický model. Pak stačí opravdu zpěváky komentovat téměř v jednom sledu. Po sedmé, kdy začínáme my, je už spíše klid. Kompenzujeme to ukázkou kroužkování.
      Zkoušeli jsme pochopitelně začátky oba, abychom věděli. Na časný přijdou jen skalní a zbylí třeba potom i litují. Tady chodí lidí víc. Dále, mnozí ptáci již hnízdí a anglické načasování na první víkend máje s letošním veleposunem vegetace je též určitou „minelou“. Hnízdící totiž už mají starosti docela jiné.
      I tak jsem rád za ohlas a přeji, krom vzpomínek, i hezké časy v přírodě další.
      Pavel Kverek

  2. Dobrý navečer pane Kverku,
    I já opožděně děkuji za VPZ ve Slavičim háji ,vždy má pro mě ňejaké překvapení, díky a těším se na vaše blogy a setkávání se slavíky nejen u vás .
    A to mě přimělo vám napsat.V Příšovicich staví logostické centrum,vykáceli topoly až k Pisáku a kolem hnizdistě slavika vyvozili větve a veliký hampejz.Jaké bylo dnes mé překvapení, že jsem dnes zastihla slavíka a myslím, že i dva,každý na jedné straně silnice.Musela jsem se o radost
    z jejich návratu podělit,už jsem nevěřila Tak ať se slavikům daří a vám samozřejmě taky.Zdravim Svobodová Naďa

    1. Zdravím i Vás, paní Svobodová.
      I pro mne má vždy nějaké překvapení a to tam bývám každý den! Jak se člověku díl krajiny dostane pod drobnohled soustředěného zájmu, v ten moment je jasné, že překvapení budou přicházet. Příroda se svým ptactvem je neskutečný element. Teď jsem se vrátil z chytání v staré třešňovce na pomezí Obrub. Slavíci tam dokonce přibyli. Kout by mohl mít v odznaku stáří, jde o prastaré stromy třešňových odrůd, díky zapomenutí dnes s výrazným podrostem. Už je ale nově zaměřeno signálními kolíky a bude k nám zle. Nenadělá člověk nic a kroky k zcivilizování jsou jistě správně. Já ale mám rád právě místa mistra slavíka, a ta jsou, jak výše uvedeno.
      Zvláštní, kdybych se věnoval vlaštovkám, budu vymetat chlévy. Kdybych měl za specializaci horské konipasy, z holínek jen tak nevylezu. I s komáry a se všemi kopřivami – zlatí slavíci!
      Hezké dny a děkuji rovněž.
      Pavel Kverek

      1. A k tomu místu u panelárny?
        Třeba to slavíci ustojí, uvidíte. Bývají věrní do posledního keře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php