Jak se v tom vyznat?

Žádné komentáře u textu s názvem Jak se v tom vyznat?
Ornitologie je úžasná i v tom, že nás nenechá nepřemýšlet. Mnozí se letos podivují nad nedodržením příletových dat některých pěvců, platí samozřejmě i trend ubývání řady z nich.
A protože „náš“ lejsek šedý dorazil až dnes někdy v noci či nad ránem (mnohde už pár chvil jsou), nebude zřejmě možno hledat příčinu pouze v jihovýchodním směru příletu. Ikdyž ten lejsek jistě také může cestovat tudy, platí pro něj spíše směr jižní a snad i jihozápadní. Východotažní ťuhýci obecní však v oblasti početní nejsou – spíše naopak, o slavíku tmavém se nyní začíná diskutovat. Rákosník zpěvný, jako další spolehlivý představitel „pohodlné“ JV cesty, se sice opozdil, dnes už ale v oblasti je.
Co se tedy bude dít? Odhadne to někdo vůbec a nemůže být dojem lokální?
Řekneme-li dnes, že mladoboleslavský jarní průtah slavíka tmavého byl přímo bídný, za dva týdny tomu ještě může být jinak. Ano, až takové zpoždění mohlo někde nastat. Jen aby šlo pouze o zpoždění, vlaštovky se už asi letos výrazně nedoplní.
Co zmíněným druhům rozházelo biologické hodiny, co je nenutilo spěchat v čase, kdy hnízdiště jsou spolehlivě dávno připravena? Stihnou vyhnízdit?
Ta poslední odvěď těžká nebude – vyhnízdit stihnou.
Kolegové v zahraničí o slavíku tmavém uvádějí, že jedním z důvodů rozdílu v příletu (od slavíka obecného) může být odlišný populační vrchol mírně jiné potravy. Zmiňují právě i odlišnou migrační strategii. Nebude to opravdu spíše ona druhá možnost, s řadou nám u pěvců dosud neznámých problémů? Jenom kroužkování specialistů a následné kontrolní odchyty mohou později alespoň vyzradit, zda se slavíci tmaví letos opravdu „jen“ nezvykle opozdili, nebo vše zachraňuje u pěvců poměrně známá „druhá vlna“, tvořená ptáky bez zkušeností či jinak znevýhodněných (klidně i původně průtažných). Mohl bych si „mýt ruce“ a hodnotit „své“ slavíky obecné, u kterých nic takového neproběhlo (zimují samozřejmě také jinde), ale slavík tmavý mne v posledních letech rovněž velmi zajímá. A tím, co letos předvádí – i daleko víc. Pusťte se Vy, kdož na tyto stránky přicházíte, do svých hodnocení; do pátrání po odpovědích na předložené otázky. Chytřejší budeme – a že se tak stane – třeba až na podzim. V každém případě však půjde o velmi zajímavý výsledek roku 2011. Tak na všech Vašich úsecích, kterými si děláte s dalekohledy či cajkem na chytání potěšení, přeji potřebné štěstí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php