Dvě ohlédnutí

Žádné komentáře u textu s názvem Dvě ohlédnutí
Jaro zdrhá z krajiny, návštěvnost slavičího blogu slábne – aby ne, když nepíšu. Zlepším to. Nejprve pro terénní ornitology aktuální údaj. Kdo sleduje ťuhýky, opravdu se zdá, že snad nezmizeli, jen jaksepatří opozdili přílet. Dnes jsme pracovali na křížku v Dolánkách a cestou k Březnu (cca 0,5 km) jsme s Tomem viděli 3 (!) samečky. Stýskalo by se mi po jejich zhoupnutí nad svodnici pro velké druhy hmyzu, chyběl by mi pohled, kterak s úlovkem mlátí po usednutí o větev, prostě by mi ten nádherný pěvec scházel. Táhnou tedy později, je to jasné. Počkáme, až ten roztodivný úkaz na východním tahovém koridoru někdo později odtajní. Šedí lejsci jsou tu taky, tmaví slavíci – těch zatím nikdy u nás moc nebylo. Je to radostné – jaro, jak má být. Urvěte z věšáků triedry a v sobotu se běžte někam radovat!
Sklopky zklamaly
Vyrazil jsem nedávno do míst, o nichž bude příští rok výstava Zpěvák z periferie. Jak tam do těch čtyřech obrazců vlezu, mám před sebou ten příběh s nejvzácnějším českým slavíkem. Však se přesvědčíte, už nám článek i s fotkami za hranicemi přijali. Nevím, zda by tam mohla ta samice ještě být, asi ne. Vloni nic, ale je to zrádné. Už jsem si kolikrát takhle podobnými výroky pořádně naběhl. Je tam s tím pocitem ale krásně. Lidi z aut sice podivně zahlížejí, teď už mi to nevadí, vždyť mám výsledky. Líčil jsem v sektoru č.2 (u trafostanice), tam se totiž slavík po chvíli hvízdnutím ozval. Neměl jsem s sebou totiž techniku na přehrávání a bez ní to už takřka nejde. Přestože vzadu dokonce krkolomně jeden slavík zpíval, ani do jedné sklopky jsem nic do večera nechytil. Ale je tam zajímavě, uznejte sami.
Dnes (10.6.2011) jsme slyšeli zpívat slavíka v Mladé Boleslavi na Radouči, je to pro mne nové místo a budu se o něj zajímat. Nádherně zpíval slavík u Kosmonos, je to nezvyklé vzhledem k fázi hnízdění. I tam se podívám. A vyrazím hned zítra. Tyto pozdně zpívající jedince by bylo potřebné zkoumat, když jsem některého chytil, měl často značně poškozené peří, mohl to být důvod neúspěchu? A teď je také samozřejmě doba tmavých slavíků, pokud se někde usadil, dá se to zjistit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php