Ještě to dokázal!

2 komentáře u textu s názvem Ještě to dokázal!
Ač by se mé chytání mohlo zdát už profesionálním, chybuji. Třeba v úsudku.
Našel jsem si včera půldne na západní hráz Červenského rybníku. Jde o srdeční záležitost, vždyť jsem tam chytil v třiaosmdesátém roce prvního svého slavíka!
24. duben je pro letošní rychlejší slavičí rok už docela dobrým datem na „kontrolu přítomnosti“. Včera jsem informoval o tom „povědomém“ zpěvu od jezu rybníka, ale…
Jirko, jestli čteš dnešní materiál, tak věc se má následovně: Zjistil jsem tam nakonec slavíky tři. První od násypky vpravo a protože jsme se neznali, sklopka ho chytla v momentě. Šlo o staršího ptáka. Pak jsem přešel pod jezem po spadlé vrbě a šel ke mlýnu (jak si je tam posledně načetl). Sklopka chytla dvouletého, ale myslil jsem si, že už by mohlo jít o samičku. Není to tak (popis zkrátím), šlo o drobného samečka v dost bídném stavu.
U jezu se mi pak chytil (v místě toho „známého“ zpěvu) veliký slavík, ale s značnou zásobou „paliva“ na cestu. Divné. U mlýna jsem pro tamního chalupáře chytil „provokací“ jiného mladého samce, je tedy zřejmé, že tady retrap už letos asi neudělám.
U jezu konečně po letech hnízdí červenky; chytil jsem je obě, samička už měla nažinu. Slunce se zlomilo k Horám a já už měl jasno. Obsádku obou míst mám načtenu a samičky ještě nejsou. Ale říkám si – když už tady tvrdnu, ještě si ten večer užiju, budu balit v klidu pastičky a sítě ještě chvíli nechám. No a po západu slunce pod dubem, v dolní kapse, byl další slavík! Kroužek měl sice taky na levé noze – černý však, jako gumovku! Tak jsme se přeci jen ještě setkali! Je neuvěřitelné, jak na těch místech člověk všeho nedohlédne a soudil by stav předčasně. Kroužek je už velmi tenký a slavík zjevně za zenitem.
Šel jsem k autu s náčiním a provedl všechny úkony. Koukali jsme se na sebe, on věděl, co bude následovat. Ještě zhoupnout na váze, pohladit pírka na temeni hlavy a rozevřít dlaň – po kolikáté už? Teď trocha počtů:
Označen byl jako dvouletý 12.5.2005 u bousovského hřbitova. Tam nehnízdil, mnoho toho asi neuměl a hlavně mu plácek zničili. Našel jsem ho ale u jezu Červenského rybníka 27.4.2006. Posunul se tedy o necelý kilometr a tady už asi „bodoval“. Přišel Rok slavíka a on se nechal od lidí vyfotit, byl pozdní večer 5.5.2007. Též 4.5.2008 tam byl, ale měl problém, dorůstala mu polovina rýdováku. Možná cestou z Afriky někde „zaškobrtl“. A v ´09 jsem ho už nezjistil ikdyž… Tehdy jsem neměl mnoho času a nějaký slavík tam být musel, lidé hlásili noční zpěv. Chytal jsem tam i 23.5.2010, až když vylétla samička z hnízda, podcenil vychytralý slavík opatrnost a kroužek souhlasil. No a situaci z 24.4.2011 jsem už popsal nahoře. Je to síla, vím, že je starý 8 let! Opět mu chybí čtyři RP a působí dost z kondice. Tuk sice nějaký má, ten zpěv je ale síla! Je opravdu jiný, ale kdybych jej nechytil, zpanikařil bych a neuvěřil.
Ze všech setkání mám pochopitelně měření a poznámky, ale to by bylo na odlišný text. Vypíchnu jiný moment. Vím dávno, co slavíci k životu potřebují a snažím se rozhodování lidí korigovat ve prospěch trvale udržitelného křoví – ač chtějí úředníci mít města hezká. Kdyby se vrátil slavík ještě příští rok, pak už bychom hodně počítali! No, odmyslíme-li si slovenský výsledek, v té české by se už v žebříčku dlouhověkosti někde uplatnil. Znovu je ale třeba říci k statistikám – co budeme tedy hodnotit? Bude to ptačí věk, který jsme schopni seriózně dopočítat, nebo rozpětí od nasazení kroužku po retrap. Co je to „Věk zjištěný kroužkováním“?
Je pravda, že pokud bychom dopočítávali do věku tušené roky od narození (nejde-li přímo o mláďata v hnízdě), takto letité slavíky bych v archivu našel. Nechci rozhodně výsledek přeceňovat, spíše jde opravdu o to, vyklepat ze setkání vše prospěšné. Tady je dalším takovým poznatkem skutečnost, že diskutovaný slavík hnízdí u silnice a často ji přeletuje. Je tedy navíc i opatrným, kolikrát se za ten čas musel před přeletem dobře rozhlédnout. A že odtamtud poraněné slavíky znám.

2 odpovědi na “Ještě to dokázal!”

  1. Pane Kverku, bylo opravdu moc hezké, kdyby ještě příští rok tento slavík přiletěl a uvízl ve Vaší síti. Skutečně rozum zůstává stát nad takovým drobečkem, který ještě v tomto věku dokáže podnikat tak dlouhé cesty.

  2. Специально зарегистрировался на форуме, чтобы поучаствовать в обсуждении этого вопроса.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php