Z dálky ho slyším!

Žádné komentáře u textu s názvem Z dálky ho slyším!
Je dlouho po půlnoci. Když jsem teď posuzoval před domem mráz, odněkud z jižního úpatí Hrádku zpíval slavík. Zdá se, že jich je letos dost, narozdíl třeba od vlaštovek. Ty z naší krajiny co nevidět zmizí dočista! Lidé bědují, že pod krovy už nepřilétly. Co bude se slavíky, když z Anglie ustoupili o tolik strašných %% ?
Pojednám dnes o tom klíčovém výsledku kontrolovaného slavíka z Hor o VPZ:
Samec byl opravdu označen před dvěma lety jako pelichající jinde! To se mi velmi hodilo a představte si, že jsem tu situaci tušil den před tím, když jsem věděl, že dva slavíci nad Rohatskem zpívají a my budeme mít co chytat pro lidi. Vážně – přesně takhle jsem to tušil, ale nikdy bych tomu docela neuvěřil.
Pojďme si přiblížit (letmo) ostatní indicie: Kolega V.T. z Moravy kdysi v 80. letech napsal, že se mu slavíci ztrácí pelichat do rákosí. Pravda spíš je v tom, že se mu ztráceli. Němci uvedli, že se jim pro čas pelichání mnohá hnízdiště zdají prázdná, že tam není nic. I oni měli pravdu. Moje Boleslavská hnízdiště se zdála být neskutečně pustými v minulém století, než jsem přišel na využívání provokace kontaktním hlasem. Nikde jsem o tom nečetl a neslyšel – mám tedy pocit, že je to objev této specializace. Už to vneslo dost světla do záhadné problematiky slavičího pelichání! I přesto však předpokládané počty pelichajících adultů na hnízdištích nevycházely. Přišla zajímavá zjištění z pobytů na Řežabinci u Písku, kde kolega P.L. dokázal chytat tamní slavíky nad rybníkem v terasách, mezi strništi – tedy dál od rybníka. A přišel unikátní výsledek kroužkování, podchycující první přesídlení za účelem pelichání z Kněžmostu k Bakovu v tomtéž roce (pochopitelně). Přišlo i zjištění, jak to řeší slavíci od jezera v Sukoradech, když zmizí do vzdálené polní cesty, obklopené džunglí. A že jsem jich tam v loni rozpelichaných za dva dny nachytal! Promluvili slavíci od Kolomut, k mému šoku a za přispění neuvěřitelné náhody, vyprovokovaní hluboko v řepkovém poli – a vše dorazil před pár dny Slavík z Hor! Jak vejce vejci jsou si podobny ty příběhy! Prostředí, okolnosti, prodlevy, stav pelichání, vzdálenosti, chování i čísla kroužků – to vše uvedu tady na blogu v zimě. A připravím o tom i práci v tisku. Zdá se, že zanedlouiho budu moci tuto obtížnou kapitolu uzavřít.
Fotky dodám někdy příště, přistupte tedy opakovaně, pokud Vám to nevadí. Omlouvám se, že na slavíky teď nechodím pro pracovní vytížení, proto je málo vstupů. Bohužel.
Děkuji za návštěvy stránky, usadily se výše padesátky – a to je úžasné. Děkuji za ohlasy na VPZ, přišlo jich různými způsoby hodně. S Tomem Vám přátelé děkujeme a za rok zase vyrazíme provokovat počasí. I jedenáctý ročník nás měl v uctivosti a nezmokli jsme. Prosím, dopište si, že v čase akce tam ještě nebyli přítomni: sedmihlásek, žluva, rákosník zpěvný a ťuhýk – už tam v pořádku dorazili. Vyčistil jsem tam jednu ze studánek, tak si můžete „cvaknout“. Opravdu – jak se uvádí – voda ze studánek je s tou Vaší „načtenou“ z vodovodu nesrovnatelná! Mějte se krásně a čtěte tištěné MBnoviny, půl druhého roku tam vedu svůj sloupek. Nashledanou v nocích – těhotných očekáváním.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php