Návrat na Studénku

Žádné komentáře u textu s názvem Návrat na Studénku
Končí pomalu druhá dekáda listopadu. Opadala většina listí a tak jsem vyrazil nafotit místo výskytu posledního slavíka v oblasti. Vzpomínáte, jak jsme ho tehdy sledovali tady na webu před odletem? Teď už tam nejsou ani ti špačci, jen červenky se střízlíky prolézají křovinami – a několik věrných úpolníků. To jsou panečku vlastenci!
Časnězářijové „počítání“ starého slavičího samečka v jedné z teras pod Babou bylo mým novým pokusem, který měl výzkumu přinést poznatky z chování dospělých jedinců v poslední fázi pelichání a v čase odletu z hnízdišť či pelichanišť. Musím používat oba tyto názvy, protože se mi před lety opravdu podařilo díky neuvěřitelné náhodě prokázat změnu místa pro pelichání u dospělého samce SO. Přestože to budou momenty výjimečné, nutno i s touto verzí počítat a některé situace na hnízdištích tomu nepochybně napovídají.
Výsledky pokusu zde byly opsány dostatečně – snad ještě dodám, že snažení navíc ukázalo, že možnost být se slavíky do poslední chvíle pobytu v jistém ohledu existuje. Pojďme si však ukázat ono místo, kde slavík trávil naprostou většinu času před odletem. Je v konci cesty (nejblíže vesnici) a pták sbíral potravu na zemi, hlavně v jakémsi „divokém kompostovišti“. Tam bylo hmyzu dostatek.
Vyplašit z křoví šel jen velmi obtížně nátlakem. Tak se jej podařilo i zkontrolovat do sítě tehdy, když jsem při prvním „čtení z peří“ byl tak nedůsledný a hodnotil pouze levé křídlo. Musím říct, že jsem se v sobě zklamal, takhle determinaci flákat! Kdybych jej do té sítě později už nechytil, vůbec bych netušil, proč se pták oproti propočtu tak opozdil. Vůbec, rutina je bádání na škodu! Existují však v ornitologii výjimky, to je nepochybné a příroda má na to právo. Co si myslet například o kontrole čerstvě nejstaršího českého slavíka, vykázaného v časopise Kroužkovatel kolegou J.Svobodou? Datum 8.9. – a šlo o místního slavíka, jak jsem si dotazem ověřil. Chycen snad byl dokonce na zpěv! Inu, nikdy nebudeme dost chytří. 
Z Jeseníků nabídl seznam z denních i nočních odchytů Franta Zicha. Hledal jsem v něm hlavně slavíky. – Byli, ale zase jen tmaví! Je to zajímavé. Uvažovali jsme o větší pozornosti, věnované datům předpokládaného podzimního průtahu. Zkusíme chytat u Litomyšle, kde by se mělo dařit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php