Putování podzimem

Žádné komentáře u textu s názvem Putování podzimem
Pojďte se mnou kus cesty krajinou. Mám v plánu navštívit místo, kde jsem chodil v létě. Nic jsem tam tehdy „nevyhrál“. Slavíci tam být ale musí, jde o svahy, sklánějící se k Polabí od Starých Hradů. To je panečku kout! Teď jsem tam viděl hlavně ochmety, svítily do daleka. A o něco dřív je našly kvíčaly (odlétají vlevo nahoře).
Od rybníků, kdesi u Bousova, někdo zvedl husy, muselo jich být tak tři sta. Vlnily se vzduchem a dolaďovaly formace k přeletu, zřejmě dálkovému. Směřoval jsem k Židněvsi, kde by mělo být hnízdiště slavíka. Slýchával jej tam prý jeden můj známý, který už nežije. Teď mám čas na takovéto dluhy a bývá to zábava. Samozřejmě, že prostředí dovedu uznat téměř spolehlivě i v mimohnízdním čase. No tak se na ten ráj podívejte! Po dlouhé době budu mít zase lokalitu v opuštěné zahradě, ty jsou nejkrásnější.
Dům je bez života (jen aby to tak pár let vydrželo) a hned zjara jej navštívím. Domluvím se na úřadě a zjistím situaci. Bude-li tam slavík, celé to na jaře nafotím. Potřebná kopřivová plantáž tam v určité světlince zarostlého dvora je, tam budou jistě hnízdit. Jen ta predace, to bude pro slavíky náročné, znám to od bousovského nádraží. Ale ten máj 2011 tam musím postát u zdi, takových lokalit je fakt málo. Mívají totiž „jepičí život“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php