Na konci odpoledne

2 komentáře u textu s názvem Na konci odpoledne
Tak ještě toto hlášení.
Kosice není loňská, je dříve narozená. Poznal jsem to v ruce, když jsem jí zavíral kroužek. Přeci jen jsem se rozhodl ji chytit. Proto se ptáci kroužkují, abychom věděli víc. Zvítězil ten krok před obavou, že se pták třeba už neobjeví.
Poznáme zítra.
Nepřipadala mi ovšem – a tady máte důkaz – že bych ji nějak nervoval. Drží mne za ruku a čeká, co přijde.
A zjistil jsem, že kosové mají barvu slavičích očí. Přesně.
Prohlédl jsem jí kondici a v překvapení uznal, že je na tom dobře. Pak její důvěřivost bude v něčem jiném. Může být na lidi zvyklá, to dnes řada městských kosů tak má. Třeba jim staví hnízdo někde v květináči a bezpečí vidí u nich. Pokud je zdejší, lidé mi ji podle kroužku nahlásí. Pokud je cizí, asi to nevyjde, ale už jenom proto, kdyby se před zimou zase objevila, to za to stojí.
Tento „kosí vstup“ nemusí být ještě poslední, přibyde třeba zítra.
A když už jsem vstoupil, řeknu o kosech víc. Co třeba nevíte.
Kos černý býval přísně lesním ptákem. Všichni s cestovní mapou. Jak stromy svlékly listí, kosové odlétali. A na jaře spěchali hnízdit. Potom se začali stěhovat k lidem a dnes z jejich divoké populace příliš nezbývá. Do Středomoří cestují ptáci lesní, pokud se nestáhnou na zimu k lidem a pak mnozí mladí z prostředí různých. Chytáme-li ptáky na podzimním tahu v horách, chytáme i kosy. Jsou to „ti s mapou“.
Městští kosi dnes natolik uvykli, že jejich příběhů je všude plno. Zpívají v předjaří hluboko za tmy kol pouličních lamp, vyhnízdí třikrát a možná i víc, odložili ostražitost. Jsou známy případy z mírných zim, kdy i v nich vyhnízdili. Měli se však ještě donedávna líp. Je to jako se vším. Přišli se skvělým nápadem a ono to vycházelo. Pak ale za nimi přesídlily sojky se strakami a žije se hůř. Připočítáme-li kuny, kočky, veverky a okenní tabulky, potřebu hnízdění pochopíme.
Je ale milé – a přijde to už za pár dnů hned po oteplení – když večerní zahrady rozezní zprvu jen tiché tóny jejich písniček. Kdo by měl v tu dobu zimy už plné zuby, tady si vyzvedne vstupenku k radování! A nebuďte překvapeni, až se tam ve frontě potkáme.

2 odpovědi na “Na konci odpoledne”

  1. O kosech toho moc nevím,  takže jsem se dozvěděla hodně zajímavých věcí. Na fotce vypadá pěkně, opravdu se zdá být úplně v pohodě. Taková zvědavka 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php