O Svátku práce nevím, kam dřív

Žádné komentáře u textu s názvem O Svátku práce nevím, kam dřív

Nyní je nedlouhá možnost chytat kompletní slavičí páry na hnízdištích. Takové údaje se cení. Navštěvuji místa, kde prve ptáci ještě nebyli, beze změny jich je už jenom pár.

Na kroužkování o tomto čase je pozitivní, že se člověk může posilovat v odlišování partnerů, přestože samičky ještě inkubovat snůšky nezačaly. Jejich břicho však už se pozná. Hned za tím jde sběr měření a možnost tato posuzovat. Ale pozor! Podobně jako u lidí, existují mezi slavíky velikostní rozdíly na oba směry. On může být drobnější, ona velká. Převážně ale platí poměr opačný.

Zástupce běžnějšího poměru partnerů. Mohutný zpěvák z Mnichovohradišťska.

Krajinou putují lidé, nejvíc je cyklistů. Mnohdy mne vidí přímo v akci a někteří se i zajímají. Hnízdiště totiž přečasto sousedí přímo s liniemi cest a silnic. Jsou místa, kde slavík prostě odchytit nejde, balím za takového stavu a jedu dál. Mám vyzkoušeno, že čas k přechytračení by byl potřeba neúměrný, někdy až nekonečný. Nepotřebuji výsledky za každou cenu.

Slavíků do oblasti přiletělo dost a osídlení ještě finální není. Už se na průtahu Moravou objevil i slavík tmavý, jejich čas právě začíná..

Rozbíhá se květen a slavičí zpěv k němu na významné části republiky patří. Neostrouhalo ani Mladoboleslavsko, i proto jsem si takovou specializaci bral.

Nakonec ptačí druh, který z krajiny celkem rychle mizí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php