Děkuji, pane Birkheade!

Žádné komentáře u textu s názvem Děkuji, pane Birkheade!

Píšete ze svých výzkumů s alkouny úzkozobými, kdy na monitoru čtete z navráceného geolokátoru, následující: brzy po skončení minulé hnízdní sezony loni v červenci se alkoun vydal na jih do Biskajského zálivu, kde strávil několik týdnů, než odletěl na 1500 km dlouhou cestu na sever, aby většinu zimy strávil u pobřeží severozápadního Skotska. A pak, pár týdnů před začátkem letošní sezony, zase zpátky dolů do Biskajského zálivu a nakonec návrat na právě tuto skalní římsu na Skomeru.

Žasl jsem kdysi o jaru, když slavičí zpěv se z místa znovu ozval. Věděl jsem tím, že kout musí mít charisma, které slavík přečte a rozhodne se. Žasl jsem ale později ještě silněji, kdy mi bylo umožněno ptáky značit a já podle kroužku poznal, že to je vlastně ten samý pták, co loni před létem utichl až k mému strachu o jeho život. Máme to při hledání odpovědí stejně.

Co časté a samozřejmé – okouká se trochu. Slavičí návraty ale ne, vždycky jsem totálně „přejetý“ o kontrole (nejhorší, že i před lidmi o VPZ). Jde to až na dřeň, jsem v samém středu podstaty mého zájmu. Vysílá to siločáry a já je nabírám. Teď ještě vědět o té hromadě dnů – vyplňujících, o něco víc, přesně jak nad přístroji Tim Birkead. Pořád věřím, že nějaká hlášení z cest a třeba i pobytu ještě přijdou. Abych do skládačky představ kamínek přihodil. Dokážu tvořit dva body základní – okroužkování a kontrolní odchyt. Ač se takové opravdu neokouká, potřebuji usmlouvat štěstí. Potřebuji se dovědět přeci jen víc.

…………………………………………………………………………………………………………………

Letos se schyluje k situaci, kdy ČSO povolí nejspíše konání jarních vycházek za ptačím zpěvem. Bude-li tak doopravdy, jsem domluven se synem a setkání bychom připravili. Pravý termín vychází na víkend přelomu měsíců dubna a května. Je sice šílená představa hned vedle našeho parku chystající se večerní upalování čarodějnic, budeme-li však svižní, stihneme to. Potřebné informace najdete včas na stránce organizace a především zde na blogu.

Předvolali si mne kdysi, že na VPZ přišlo příliš lidí a není to pro přírodu dobré. Je mi úplně jedno, co myslí si úředníci, přijďte určitě všichni, kdo máte pocit, že vám tam může být hezky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php