Čas nových nadějí

Žádné komentáře u textu s názvem Čas nových nadějí

Tahám síť na slavíky v parku, nemám ani jednoho od nich z jara pod kontrolou. A nejde to ani dnes, co nadělám. Kam paměť sahá, nikdy jsem se nesvalil do kopřiv jako tady, nesl jsem foťák a nemohl rukama brzdit. Obří ostřicové stoličky sice na suchu, ale obstoupené kopřivami půl druhého metru statných těl. Zůstal jsem ležet, už o nic nešlo. Víc mne popálit nemohly a já v té události chtěl najít pozitivum. Zubatý les vysoko nad hlavou byl impozantní.

Přehrávka běží, ptáci ji přečetli, ale po čase přeci jen úspěch! Za zpěvem vyletěl mladičký slavík, nejspíše samička. A síť po něm hebce natáhla ruku. Tak už je křídla nosí, ještě však v kruhu rodinném. Za pár dnů se to změní a oni budou nadějí na příště. Pokud přežijí, a pokud se vrátí.

Předveďme na tom kabátě zlomek určovačky. Všimněme si, jak skvrny po lokti ke středu křídla mizí (jsou to ty, které právě po částečném pelichání zůstanou).

Je to tak nastaveno proto, aby determinace později byla těžší, na rýdováku právě tak. Tam ovšem znak „plave“, držme jej jako silně pomocný.

Jednou jsem tento čas nazval ve vztahu ke slavíkům – kropenaté dětství. Možná v knize, nebo kde. Vyhmátnuté přesně.

Ještě mám čas na jednoho zadem od Března na Kolomuty. U cyklostezky je pár příhodných větví, bývá tam pravidelně. Musím ovšem líčit mezi cyklisty, protože do pastičky nejde. Síť uspěla. Chvíli to trvalo, jak do ní smažilo slunce, ale povedlo se. Oč byl první mladší, o to je tento starší. Krásný zpěváček. Tady je vůbec pěkné místo kousek od Klenice. Uprostřed (na dně) mojí oblasti. Vidět je dokola všude. I ohromný kříž na kamenném soklu, který jsme před mnoha lety pro lidi znovu sestavili. Je radost kolem jet, drží poctivě ta mocná šedá litina. Boží muka mají pokaždé zajímavý příběh či příběhy. Tady bylo i hezké, jak po málem rozvitém komunismu jej lidi vyštrachali ve stodole. Má novou podpěru, původní chyběla a bez ní by se v kameni rozlomil.

Baví mne tyto cesty slavičí krajinou. Mohl jsem si k němu jít chvíli postát a zapřemýšlet nad cestami všech. A taky nad volností, kterou dneska máme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php