V Končinách

Žádné komentáře u textu s názvem V Končinách

To místo bývá často nedostupné, cesty komunismus sežral, kapitalismus nevrátil. Když je kolem řepka, nedojde ke studánce jediný. Letos je kukuřice, po hroudách jsem k ní dochrastil. Měla už zas šťastně vodu, takže – kdybych žádného slavíka dnes tady nepořídil, smuten neodejdu. Na vrbě sírovec, prvně si jej doma upravíme na talíř. Je to na internetu veliký hit. A slavíka už slyším – jeden, druhý, třetí. Kompletně, jako vždy. Už ale zase mlčí, dávno se hnízdí, na zpěv čas není. Kdysi kolem odtoku kvetly kosatce sibiřské, dnes je niva skoro bez nich.

Probíhá nalíčení. Zápalem budu k nepoznání. Loni jsem tu nebyl, síťová ulice zarostla. Ani konopí už kluci mezi pámelníkem nepěstují, odešli a jsou z nich tátové. Kout na konečné.

Chytil se černý kos, pamětník. Kroužek dávám, tihleti myslím ještě z prostředí před zimou odlétají. Divocí. Chytli se sobě na dotek rákosníci zpěvní – ona a on. Kroužkuji a pouštím společně. Chytli se dva ze tří slavíků, samička od nich žádná. Stačit to musí, a protože slunce teprve před chvílí zapadlo, u silnice za mostkem navštívím lokalitu od předloňska. Není velká u Řitonického potoka, než on skloní dláždění pod most. Ale řadu let jsem si říkal – ono to přijde. Přišlo, a já teď ověřím, zda slavíky udržela. Udržela, ani jsem neověřoval. Oba letí přes silnici na druhou stranu, on doprovází. A tak mu připravím za linkou svodidla pořádnou kulišárnu. Anglická síť na nic nečekala a vpila se do prostředí. Už u ní přehrávám a hned to krotím. Lokalita je natolik malá, že v momentě odněkud už byl tady. Tichý, jak protější covidová silnice. Už je dole v kapse a už z ní odrazem od trávy vyskakuje. Vyklopýtal jsem z roští zbytečně. Vím ale, že podobní jemu, přijdou znovu. Stačil jsem se sotva vrátit do zákrytu a startuji znovu. Tentokrát má smůlu. Je mladý, dvouletý, na rozdíl od předchozích u studánky.

Ještě pár slov osvěty k paní kolemjdoucí, aby si místo o příštím máji během procházky ohlídala, a balím. Sírovec v autě převoněl hravě repelent, vybírám rychlost pro odjezd, za dvanáct kilometrů bouchnu v garáži dveřmi. V radosti vychytané.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php