Hledání kratších křídel

6 komentářů u textu s názvem Hledání kratších křídel

Slavičí rok se mnou se nemaže, pádí. Přestože terénní úkoly plním v nastalé časové výseči hůř, třeba se činit.

První poznatek ze včerejška je ovšem technický a z jiného soudku. Komický, detektivní, s dobrým koncem. Kónické hliníkové tyčky třídílné, napasované do sebe během chytání na slunci, se mírným nahřátím pozasunuly víc a protože setrvání v předposlední štaci trvalo déle a postihlo teplotní změnu okolí, po „ochlazení“ nešly rozebrat. Hrozilo, že je povezu sestavené a vystrčené z auta s rudým fáborem v ověsu. Z každé trojky jeden díl jsem pod dubem dubového lesa nakonec přeci vykroutil a každý metr ubraný z délky dobrý – říkám si. Zbytek už se vejde. Vešel. Pozor tedy s hliníkem na změny teplot během chytání.

Nadpis ale uvádí hledání kratších křídel a z toho lze odvodit, že doběr dat míří k samičkám. A to se více či méně daří, protože na pozvánku zpěvem namísto zpěváků, kteří ji převážně již ignorují, přichází právě ony. Moment vědecky potentní. Proto neznamená průšvih, když sameček na odchyt nedbá, čekat se vyplatí. A opět i toto sdělení je navázáno časově, obdobím. Za dva týdny byla by definice lichá.

Svatební šaty samiček berou rychle za své. Postupující hnízdění ohledy nebere – a navíc – půjde už o kvality jiné.

Možnost je nyní zaobírat se stavy hnízdních nažin, vřazovat do stupnic, kroužkovat vzácnější materiál. Slavíci nenabízí k určovateli pohlavní dimorfismus, proto je příležitost znásobena přidanou hodnotou sledování znaků. Možnosti dostat od specializace víc. A hlídat i chování, je totiž v prostředí samečkům vzdálené. Ono je jiné dokonce i v létě u nočních sítí a právě tam současné poznatky s chutí opráším.

Kvetou hlohy, v parcích tavolníky. Bělostně, lavinovitě. Ještě dnes vidím nedělní návštěvníky Slavičího háje před obíleným keřem hložiny. Mne vůně netáhla, jim se líbila. Hloh je nepříjemný zaražený v kůži, vítaný k výrobě kolíčků do sklopek, tvrdostí a pravoúhlým větvením. Keř je i výkřikem: „Máš-li vyhledáno, kroužkuj první mláďata!“ Rozumí se tím samozřejmě práce u slavičích hnízd. Pak už jen rozkvetou české olivy (a hlavně zavoní), páry se rozpadnou a jejich kabáty také, hlohyně utichnou a půjde se chytat pod hvězdy.

Avizován je další tuzemský záchyt slavíka vlastní kroužkovací série. Už teď se ví, že bude „z noci“ a tohoroční. Skvělá tečka na závěr.

6 odpovědí na “Hledání kratších křídel”

  1. Ahoj Pavle
    hliníkové tyče je dobré občas prostříknout silikonovým olejem, pak se nekousnou. Sleduji s obdivem, jak poctivě provádíš výzkum slavíků a přeji Ti hodně zdaru.
    Luděk

    1. Zdravím tě taky, Luďku.

      Jo, udělám to.
      Sezóna rychle uteče a lokalit je hodně. Stihnout se to stejně nedá, dnes vezu zapsané tři, byl jsem tam na pár hodin, dokud se dá po poli dojít. Některé věci jsou složité, ale krásně. Sám to v ornitologii znáš.
      Děkuju za koment.

  2. Dobrý den, pane Kverku!
    Objevila jsem Vaše skvělé povídání v Ornitologovi na drátě.
    Když pojedete do Prahy, v Čakovicích na rozhraní Myjavské a Dyjské by se Vám ve velké, 30 let neudržované zahradě, moc líbilo. Místní slavík mě budí nejkrásnějším způsoben každé ráno v 5.
    Přeji mnoho dalších úspěchů!
    Jana Moravcová

    1. Zdravím Vás též, paní Moravcová.

      Děkuji za ohlas na vysílání – ano, bylo to slavíkům velmi prospěšné a moderátor byl fajn. Načasování pořadu luxusní a těší mne, že i Vy jste se do něj mohla vnořit.
      V Praze slavíci jsou místy početně. Zůstane-li místně taková, jakou uvádíte, budou se do ní vracet. I u nás naproti kovárně pobývá jeden pár každoročně. Už ale koncerty skončí, zpěváci budou muset pomáhat.
      Nedokážu si jaro – a vlastně už ani život – bez nich představit.
      Hezké dny, pokud možno, do Prahy i Vám.
      Pavel Kverek

  3. Dobrý večer pane Kvereku , mám na balkoně již 3 rok hnízdo slavíků . Poprvé měli 5 mladých , loni dokonce 6 a o něco později 5 mladých. Letos se objevili později , měli 4 vajíčka, bohužel přežilo jen jedno a o to se přestala starat. Nevím co s ním . Psala jsem do záchr. stanice Aves Brandýsek , bez odezvy ! Je to mládě 4 dny staré , Krmím ho různou havětí , brouci , mravenčí vajíčka , ale nevím co dále s ním . Děkuji Bečvářová Hana

    1. Dobrý den, paní Bečvářová.
      Jsou to nejspíš rehkové domácí, slavík u lidí takto nehnízdí.
      Mládě buď vykrmte a pak pusťte, půjde-li to, nebo se znovu obraťte na některý z útulků. Pro Mladoboleslavsko funguje ten v Huslíku, tam Vám alespoň poradí. Nevím, kam spadáte.
      Ať se vše podaří.
      Pavel Kverek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php