Jarní slavičí noci

Žádné komentáře u textu s názvem Jarní slavičí noci

Vůbec jim nerozumíme. Kdo se pokoušel na jaře při sítích ponocovat, ví, že nachytání jsou velice nízká, pokud vůbec je úspěch. Každý rok se vypravím do několika nocí v naději, že pochopím víc. Aparatura běží příkladně, chvílemi je příhodně vidět i skrz oblohu, vítr je zanedbatelný. Datum optimální, ptáci na cestě musí určitě být. Jenom je oslovit a přesvědčit.

Je noc na třicátého dubna, navečer se chystají vzplát ohně k upalování čarodějnic. Poslední dobou jsou oběti už jenom plátěné.

Auto zastavuji u jezírka ptačího parku, v předpovědi se sekli v můj neprospěch. Začalo pršet. Přestává až k půlnoci, je třeba rychle vše rozjet. Obloha se nad kotlinou kvapem čistí a doprovodné povětří odválo. Pokus bude moci být uznatelný, času stále dost.

V nočních kontrolách nic ale vím, že ptáci určitě táhnou. Kohouti v okraji města chystají ráno, tma vytouženě řídne. V nejnižších místech se tvoří mlha, naštěstí nemá moc sil. První ostrý test nových sítí většího oka, a nakonec se povedlo. Oproti létu jde o docela jiné chytání, Slavičí háj je průhledný a slavík nad suchou trávou mezi vrbičkami letěl těsně nad zemí. Je to mladá samička a určitě z noci.

Za osm minut z druhé strany od pláně rozvlnil síť jiný, přiletěl někde od dráhy, kam jsem jej stáhnul. Určuji staršího samečka s poškozeným peřím.

Víc už jich není, úspěch to ale je zcela jistě. Tahoví ptáci jsou jiní, docela jiní v chování a já si to znovu připomínám za chvíli, kdy schytávám u cesty místní mistry. Ani se v ruce nepohnou. Jeden je na kroužkování, druhý retrapem. Znovu ale luxusním, jde totiž o ptáka z noci roku devatenáct! Okroužkovaného jinde jako ten rok vzlétlé mládě. Je tříletý a doputoval do parku. Loni tu s největší pravděpodobností nebyl. Dokonale tak odkrývá chování dvouletých v první hnízdní čas.

Hrál jsem u druhého zdroje slavíka tmavého, nepřiletěl. Na Moravě u punktu tomu bylo dnes jinak. Zpívali kolem přehrávky dva. Zda se je odchytit podařilo, zatím ještě nevím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php