Vzácným krajem ve vzácný den

Žádné komentáře u textu s názvem Vzácným krajem ve vzácný den

Nejprve k nadpisu.

Krajina od Humprechtu k Jizeře je pro mne nejvzácnější, mohl jsem možná užít až tento superlativ. Většinu o přírodě co v hlavě mám, je dílo její. Je skromná i v tom mne pozoruje, abych snad sebevědomí své nepřepálil. Vždyť tolik je otázek přede mnou, na které řešení nemám! A vzácný den? Vstoupilo jaro, a třebaže zatím nic nepředvedlo, uvádí v roce čas ze všech nejdůležitější.

Předevčírem jsem sázel v háji kopřivy, dnes jsem měl úkol jiný. Přesně za těchto povětrnostně nevycválaných stavů je vidět obrovský rozdíl krajiny širší oblasti a s ním i to, proč slavíci odtud dál už nejdou. Přes Staňkovu Lhotu se terén pozvedá a, i když ještě občas ve směru k horám poklesne, sníženiny jsou úzké, k slavíkům nehostinné. V některé tu a tam nějaký zazpívá, však velmi vzácně. Takovou má tvář život na hranici. Kdo možnost podobnou má? Jsem rád. Kdybych bydlel u pramene Žehrovky odkud je fotka následující…

…na horní Jizeře nebo u Mohelky, slavíky za obor nezvolím. Vždyť jsem začínal na kole. Vyjíždět musel bych po půlnoci a vracet se chvíli před ní.

Dobře jsem si v našem parku všiml větviček, jívy jsou jasné.

Ale i mirabelky už mírně světlají. Chystá se veliký třesk. Mám to tam zažité, vím, co přijde. Ač kolem vod a v mokřinách převládne žlutá, zde bude bílo. Přilétnou hrdinné babočky, které nepodcenily zimu. Závěr byl totiž testovací. Které se dočkaly, krajina zahynout už jim nedá. Budu tam postávat a dočkání žít. Protože pak už to bude poskakovat. Najednou se v louce objeví čáp, nad hladinou vedle vlaštovky. Potáhnou budníčci a ozve se rákosník proužkovaný. Noci nadejdou vlahé, tušeně plné křídel. A někde v tom řečišti v správném načasování příletu i ta slavičí. Vím přesně díky parku, jak jejich návraty vypadají. Žádné prozvánění mého telefonu, žádné děkování za domov že drží. Jenom se mihne v dálce nad cestou a já v ten moment zase už vím, že mihnutí podobné jiný druh nemá. Čtyřicet let se tomu učím. Už je pak přehrávkou neověřuji a hned stavím síť. Bývají mazaní. Zahraju až v léčce opravdu krátce, pro zvědavost. Takový slavík o souboje nestojí. A já jeho data znát potřebuji. Až soubor ještě zesílí, nastoupá míra pravděpodobnosti. A já bych chtěl za poznatky stát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php