Další ptačí úmrtní list

Žádné komentáře u textu s názvem Další ptačí úmrtní list

V poště jsem objevil další výsledek z letošních nočních odchytů slavíků. Pták skončil nevalně. Alespoň, že nálezce věděl, co s kroužkem provést. Proto se ptáci kroužkují, proto specializaci dávám takový prostor. Proto centrály šíří přes návody osvětu, co s kroužkem.

Ukažme si nejprve onoho slavíka v čase kroužkování, a pak se do Slavičího háje vraťme rozborem.

Jak jste si všimli v úvodním obrázku, případ je výjimečný už tím, že nepočetně se chytí i juvenilové (ptáci, z hnízda odešlí nedávno) a tady tak bylo. Slavík neměl ještě ani dorostlá rýdovací pera, přesto ale s jistotou lze prohlásit, že v místě se nenarodil. Byl již na potulce. Pak šly dny mladého života, vyměnil v částečném pelichání peří a odrazil z oblasti. Ano, nebo ne? Jsou Nepolisy u Hradce Králové místem odletu ptáka, nebo ještě jakéhosi „širšího víření“, o kterém letos chvílemi začínám uvažovat? Směr je jihovýchodní (neoptimální), ale do starého známého pravého Polabí. Další karta pro vějíř poznávání.

Slavík byl nalezen v zahradě mrtvý – nečerstvě (17.8; označen 23.7.). Vzduchem to je do místa 36 kilometrů, ale to je pro naše pátrání velmi ošidné, tyto striktní úsečky. Nic lepšího ovšem zatím nemáme. Co se nezkušenému cestovateli mohlo přihodit? Za dané situace přicházejí v úvahu důvody nejspíše dva. Buď jej chytila kočka (mnoho z nich ptáky loví, ale nežere), nebo se zabil o sklo.

Výsledek rozšíří letošní sběr, kde se jasně zračí, že víc je líp. Číslo okroužkovanců je výrazně za půlkou tisíce letos. A pokud mohu použít následující formu a nevyjde to morbidně – je dobré, že jde o slavíka z nočních odchytů, tyto mají u mne poslední roky zelenou.

Abychom nekončili ponuře – Slavičí háj se ode dneška zmohl na vlastní rybníček. To budou mistři na jaře koukat.

Voda ještě k radosti stoupá a stoupá…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php