Jednou to bude

Žádné komentáře u textu s názvem Jednou to bude

Nelehké téma slavičího odlétání. Výsledků stále žalostně málo, většinu z nich vlastním sám. Na mysli mám prvomigranty. To musí být něco tak zajímavého…

K problematice mne přivedly noční odchyty. Pojďme se o tom chvíli zde bavit.

Z nočního chytání mám už výsledků patnáct. Toť za tři roky, po které se tématu věnuji systematicky. Připočítat musím z archívu nejméně dva zajímavé z časů, kdy mi to nemohlo ovšem říct nic. Po desítkách let pauzy dosud nevyznělé řeči najednou rozumím.

Ten samý slavík po pár dnech, v konci první cesty (září 2009).

Jak to, že mne podobné nenapadlo? Vnímal jsem údaje tehdy docela jinak. Ještě že snaha pochopit téma nekouká na hodinky ani do kalendáře. A vděčný jsem za příležitost, smět brát do ruky sítě a plést se s jejich schopnostmi slavíkům do života. Pochopit, co děje se za Všerubským průsmykem po cestě dál. Neberte ovšem předchozí větu doslova, mladí se z republiky dokáží nepochybně vypařit kdekoli. Ale mně to k místům podle karet hlášení ukazuje, proto ta volba. Pokud nadále platí tahový předěl pro mnohé pěvce našich šířek, slavík (myšleno slavík obecný) by se mohl v onom koši docela klidně nacházet též.

Uvažoval jsem dříve o cestě jižní, zejména právě pro mladé ptáky (myšlen je stále tah podzimní), ale výsledky kreslí na mapě pro naše podmínky poctivý jihozápad. Říkával jsem si nad hrstkami poznatků z dřívějška – na sedlech švýcarských (dvou chytačsky nejznámějších) objevují se pomálu slavíci proto, že letí prostě „dolů“, stranou těchto punktů. Pravda to bude i nově, ovšem na Col de Jaman a Col de Bretolet nezachycují pravý břeh polabské slavičí řeky, nýbrž ten levý!! Toť něco docela jiného! I mladí nezkušení cestovatelé mají přednastaveno v hlavě před Alpami uhnout a dorazit údolím Rhony do oblasti Almerie a přes hladinu pryč, častěji ještě obloukem vnějším k úžině Gibraltaru. (Jarní tah pak už je pro mnohé jiný, kratší).

Obě zmíněné terénní stanice v západních Alpách slavíky chytit dokáží, bývají jich ovšem jen nižší desítky. Objevují se v tamních sedlech těsně před zlomem prázdnin, dokonale odpovídá mým názorům na noční pohyby zdejší v čase prázdnin a odstartování vzdalování (nachystaných jedinců).

Potřebuji zajistit výsledky další, v roce 2021, 22. Pak to na stole bude, s časováním i mapou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php