Mlha přede mnou…

Žádné komentáře u textu s názvem Mlha přede mnou…

Poslední večer prázdnin se podle kombinace předpovědí ukázal vhodným k pozvolnému zakončování nočních odchytů. V Slavičím háji bylo hezky a setmělo se.

Pak ovšem vstoupila na scénu mlha jako na blatech. Zalomil jsem rukama a tušil pro noc nejhorší možný scénář. V jednu hodinu po půlnoci při roztahování sítí bylo ale bezmlžno a velice světlo. Od měsíce. Sítě oschly a podmínky nemohly být lepší, vydrží-li do rána. A vydržely. Bylo toho třeba kvůli uznatelnosti pokusu.

V noci se chytila pěnice černohlavá a poměrně v pozdním čase postupujícího rána i tři slavíci. Dva tmaví plus jeden obecný. Chytla se opět pěnice vlašská, několik drobných rákosníků a pěnice pokřovní, hnědokřídlá i mnohé černohlavé. Též budníček menší. Tah, jaký jsem viděl předevčírem v zahradě, se ale nekonal. Nejspíš je po vlně.

Ještě ale budu k pokusům muset alespoň jednou vstát. Třeba už přijde nula. Je zážitkem sledovat, jak se během prázdnin sestavy průtažných ptáků mění. Dávno pryč jsou velcí rákosníci a ťuhýci. Na jejich místo nastupují pěnice pokřovní a černohlavé. Je skvělé, že i na tak drobném prostoru v nížině lze poměrně pěkně sledovat průběh migrace ptáků. Sítě to z krajiny poctivě vyfiltrují.

Nejspíš už ponocováním zmaten, přijde mi, že tmaví slavíci mají v konci tahu drobnější zobáky a obecní, že jsou drobnější převážně celí. Bude to nejspíš z přetažení. Ovšem, naměřený rýdovák toho posledního tmavého měl pouze 64 mm a to z nevyspání není. Tak tedy nevím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php