Před 8. noční sezónou

Žádné komentáře u textu s názvem Před 8. noční sezónou

První byla opravdu „pravěkem“. Hrálo se v noci z dodávky s kovářskou dílnou, v prostředí, které se ještě pár chvil nejmenovalo Slavičí háj. Ale už bylo domácí půdou a pokus mohl probíhat v klidu. A přeci se slavík chytil těsně nad ránem, jako by chtěl naznačit, co se v budoucnu za letních nocí může dít. Fotka trochu zavání Cimrmanismem, nepodařilo se totiž nastavit přístroj optimálně, ale v zápisech je jasně, že dospělý pták se chytil dokonce s dorůstajícími letkami v poslední fázi.

11. 8. 2013, východní okraj Dolního Bousova.

S nočním chytáním jsem měl již zkušenosti z hor, ovšem v nížině jde o pokusy výrazně odlišné. V roce 2020 už ale určité zkušenosti jsou a společně s výkonnější technikou se výsledný efekt znásobil.

Umíme dnes slavíky na letním odletu chytat, daří se je již i poměrně spolehlivě určovat, obrovský potenciál nepřečteného dosud ovšem v tématu zůstává. A neplatí, že se dají nachytat všude. Pokus z 24. 7. 2019 z lesů Českého ráje to dokládá. Z oblohy, za optimální noci, se podařilo stáhnout jen rehky zahradní a drozda. I proto jsem zamýšlel zkoušku ve Šluknovském výběžku v létě, aby bylo s čím porovnávat. Nejspíše prvním, kdo chytil na konci noci (tentokrát tmavého) slavíka po tahu, byl jistý kolega na návštěvě u tchýně v Brně. Je to už mnoho let a nemusí všechny detaily sedět. Kdyby si to tu přečetl, je-li živ, možná se bude ze stupňů vítězů maličko divit. Dobře si ovšem ze setkání kroužkovatelů, od piva, ten jeho příběh pamatuji. Síť, ponechaná přes noc v nevelké zahradě, po setmění řádně zkontrolovaná, a za rozednívání v ní slavík! Uherský. Ano, dnes zpětně dokážeme situaci objasnit. Jen tehdy nikoho nenapadlo, že podobné během tahu do zimovišť možno z oblohy přilákat zpěvem. Jejich zpěvem.  Na jaře snažení nefunguje.

Pro mne je před sedmou sezónou úkolem stěžejním, pořídit další stovky zapsaných kroužkovanců v naději, že rozšířím počet následných zpětných hlášení při dohledávání ptáků z noci. Kdybych měl spočítat rentabilitu toho hledání, musel bych se neodkladně vydat ku Praze odevzdat kleště i kroužky a začít se věnovat prodeji hrnců nebo masážních lamp. Možná bych tak i učinil, to by ovšem nesmělo přijít další slavičí jaro. Nechám si je tak při sobě, pro naději.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php