Nad archivem pelichání

Žádné komentáře u textu s názvem Nad archivem pelichání

Vlastním soubor 400 obrázků pelichajících slavičích křídel. Cena bude značná stejně jako vynaložený čas ke sběru. Rád se do něj potápím, když mám náladu hledat zajímavosti. Rekord započetí výměny peří před odletem je pozítří, nepočítám-li slavíka, který byl omylem přírody – hybridní F1 samici. Ta začala pelichat již 27. května a nikdo ji nepřekoná. 

Soubor stále doplňuji, i když výzkum byl ukončen. Nyní už by mne potěšilo k získání podobné, jako mají například filatelisté či numismatici – kdyby se podařilo zjistit anomálii. Zbytek zajímavého procesu je již, dá se říct, vykreslen. K člověku pro jeho odborné zdeformování přicházejí z přírody upozornění, nyní třeba právě na zmíněné pelichání. Anebo jiná. Když slyším zpívat v zahradě černohlavou pěnici z nedávna, vím na ni, že má na noze kroužek centrály, který je teprve druhým u nás zastiženým. Avšak zpět k výzvě od slavíků. Už včera při chytání jsem se poctivě díval, zda první pírka v křídlech nechybí. Pokud v jednom případě chyběla, byl to následek tvrdých střetů. Nejspíš si ani nedovedeme představit, k čemu všemu v okrscích a na jejich hranicích dochází. Odtušit to lze v náznacích právě třeba z peří.

Posledně jsme si představili peří loňského slavíka – obroušené. Zde je slavík starší.

Jak slavíci proces rozběhnou, všechno ztichne. A ticho bude až do odletu. Ten bude super-tichý.  Je to něco naprosto opačného oproti příletu. My je tady na blogu ale jen tak snadno odletět nenecháme, letošní letní chytání je už připraveno. Pověstný benzín do motoru zajistily výsledky z těchto odchytů. Disciplína je nasáklá budoucími výpověďmi, a v cestě za poznáním je třeba se do toho opřít. Do té doby bude dobíhat prochytávání slavičí oblasti, které je letos spíše nárazovité, ale každá prověřená lokalita se do přehledu počítá.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php