Dávná záhada z bažin

Žádné komentáře u textu s názvem Dávná záhada z bažin

Zlatí slavíci! S modráčky mi to nikdy nešlo. Nedaří se proniknout do strategie průtahu/příletu. Už v minulém století, po pár letech chytání, jsem každého jara přešlapoval na místě. Jak to mají, že někdy na čihadle jsou, jindy ne?

Dnešní „tečka“ dlouho nevydrží. Rozmrzl jsem, a už by to zase šlo.

Už mne to přestalo provokovat, jak jsem roky neměl pořádně čas. Letos mám, a topím se znovu. Výhodou by mělo být, že v několika párech už hnízdí, což mnohdy nebylo, mokřad byl pouze tahovou zastávkou. Co se však děje letos, mne znovu uvrhlo do nejistoty. Místní hnízdní populace tu ještě není, to je zřejmé. Nedávno se v prostředí zpívalo, tedy proti provokaci – ale zpívalo, ptáky šlo i nachytat, a teď přišla pauza, kdy tam opravdu nic není. Otázky, které mne bičují, vyložím i sem, abych tlak rozmělnil…

Kde jsou ti dříve okroužkovaní?

Jak to, že nepřilétli další protahující?

Jak to, že nejsou doma místní?

Tři postačí, zátěž je pořádná! Navíc – zpráva odjinud z Polabí – modráčci také nejsou. První, co třeba jasně říct – oteplování, neoteplování, je teprve třiadvacátého (+ přestupný únor, tedy čtyřiadvacátého, jako by). Říkalo se dřív (brát s rezervou starší údaje), že první jdou prostředím průtažní ptáci. Tady se zdá, že ano. I kdyby se tah zastavil vlivem silného ochlazení, jak to, že je čihadlo prázdné? A jinak: Když jedni odletí, proč nepřilétli jiní? Ten stav trvá nejméně tři dny, kdy je vymeteno, a vzpomínám i čtu v historii odchytů, že podobné vlny bývaly. Nemám pro to však vysvětlení. Kdyby šlo o místo nevýznamné pochopím, že se třeba zdržují v zastávce hlavní a předchozí do další takové odspěchali. Tak by to ovšem být v případě zdejších močálů nemělo. Obtížné je ve snažení vydržet a nechat se zítra znovu promrazit. Co když bude zase prázdno? Dorazit by měli první ptáci místní, ti mají kroužky (převážně).

Není to tak, že bych naříkal nad časem, spíš si přitom uvědomuji nově, jak cenné získané poznatky jsou. Tvrdě odpracované. A možná je to správně. Odchyty začaly časně úspěchy, třeba by kroužkování nádherných poloslavíků zevšednělo. A taky mne neúspěch přivedl do archívu, zalistovat roky aprílových bláznovství.

Aspoň, že tak…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php