Úspěch nutno odčíhat

Žádné komentáře u textu s názvem Úspěch nutno odčíhat

Další noční mráz, další chycená nula. Tak to bývalo i dřív. V záznamech to jasně čtu, ale zlákalo mne datum, dnešní vycházelo snad každý rok „na modro“. Změna je život.

Prokřupávám se plný naděje rákosním průsekem k mezičce naproti, pozoruji budníčka, jak sbírá v rákosí hladov, jiného jsem si ničeho nepovšiml. Jak to ti fotografové dělají? Už jsem tušil divočáka, a on se přede mnou staví na nohy z podložky na čisté rovině birder, celý maskovaný. Za fousisky rákosí, napíchanými v konci ulice, prve zalehnutý, stativ v pohotovosti. Z kopečku haraburdí, kde ležívá sklopka, je lákán vodní chřástal k vyfocení, na hlas. Udrželi jsme předepsanou vzdálenost kvůli virům a říkám – ať klidně zůstane, že jdu stejně dál. Sýkořice tu už nejsou, viděl by je. Neslyšel ani modráčka. Známe se ze Škodovky od zimního ťuhýka.

Líčím v zadním díle a v prameništi. Jestli modráci táhli, chytí se alespoň jeden. Netáhli, dalo by se na to vsadit. Vyčkat třeba na oteplení. Úspěch ale nutno odčíhat.

Seděl jsem na větvi v hřejivém závětří a pozoroval hladinu Nového rybníka. Roušku jsem sundal, aby mne místa poznala. Jindy si tykáme a teď se nezdálo. Hned se to zlepšilo a slunce konečně hřálo a hřálo. Přemýšlel jsem nad tahem a nechápu letošní průběh. Už se to rozběhne. Ve sklopce číslo devět, prvně vůbec letos spuštěné, poskakuje červenka.

Tak sláva! Dnes s prázdnou nepůjdu. A i kdybych šel, fakt bych se nerozbrečel. Zdejší prázdnota je velice cenný doklad. Trošku už do série.

Šlapu brázdou a říkám – tady je pokaždé k vidění achát. Že by dnes ne? Ale ano.

Možná jsou ty kameny někomu obyčejné, já za nimi chodil už v dětství. Že nemá lad? Jenom se podívejte, vyfotil jsem ho pro vás zblízka. Je přesným odznakem krajiny zdejší. Obyčejnost neobyčejná.

Na žantovských polích se nacházejí zejména bílé, průhledné. Krásy, za podpory vápence, však netratí.

A u auta, na proschlém jasánku v rákosí, kam jsem sklopku v chybičce opět nedal, sedí bramborníček! Černohlavý – jasně, ale tentokrát sameček. Tak příště už ji sem opravdu políčím. Tah nejspíš konečně ožívá, jinak by tady nevartoval.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php