Na všetko je nám treba specialistov!“

Žádné komentáře u textu s názvem Na všetko je nám treba specialistov!“

Major Terazki to věděl už tenkrát. Urolog prostě nemusí znát poslední hity z oblasti vývoje zubních protéz, ale svůj obor by měl ovládat a dál v něm zrát.

Jarní Kroužkovatel poradí, jak zvládnout určování letních slavíků, často podivně jiných, návod vyvrcholí křížením včetně „produktů“ (rukopis už byl předán). Téma je moderní, dosud nepříliš známé, přičemž hybridních slavíků skutečně přibývá. Tedy – přinejmenším v odchytech.

Hodí se kroužkovatelům ovládnout znaky, které výzkum na Mladoboleslavsku v posledních letech pořídil, zpracoval, ověřil a s úspěchem využívá. Psal jsem nedávno, jak někteří kroužkovatelé (i ze Slovenska) si tato stále jedinečná setkání v podezření svém nechali posoudit – a až na jeden případ se ostražitost vyplatila.

Čerstvě je mi znám ještě jeden slavík – a sice z webu Červenohorského sedla (na stránky jsem zval předposledně a dnes jsem jej tam pročítáním objevil). V samém začátku loňského chytání tam pořídili slavíka, o němž napsali: „První letošní slavík tmavý, podle tvaru a velikosti první ruční letky zřejmě kříženec se slavíkem obecným“. Neměl jsem nikdy takové štěstí, když jsem tam jezdil, na podobného ptáka. K domněnce z odchytu uvádím: Jde o křížence v každém případě, i když zcela jistě ne podle 1. ruční letky, která je zde dokonce delší, než krovky. Takový znak patří vždy slavíku obecnému a velmi bych stál o to, uvidět rodiče tohoto „vychýlence“. Což, ty lze jakž takž ještě uvidět, ale babka a děd! (Z těch dvou víc ještě ji!). Tam někde je konečně ukryt slavík tmavý. Dál už vše směřuje k splynutí v slavíka obecného. Skvostný úkaz. A dokážu si už teď představit měřenou délku křídla kolem devadesáti. Hodí se velmi z tak vzácných setkání pořídit vzorek k analýze DNA, mnoho bychom se z příležitosti naučili. Časopis Kroužkovatel přinese zásady, jak posuzovat podezřelé slavíky, zde, u slavíka z webu, promluvila 4. letka ruční (mnohdy dokonce důležitější). Přispělo i to, jak celý slavík vypadá, ovšem nelze o něm říci, že je Luscinia luscinia, to jistě ne. S největší pravděpodobností jde o zpětného křížence, ovšem vizáže, kterou příliš ještě neznám. I v tom shledávám výjimečnost zástihu v horách.

Tak vidíte. Hybridních slavíků čas léta nabízí tolik, že je zachytí málem každý, kdo v noci nalíčí a u toho zahraje. Do nové sezóny už budete podrobněji vědět, jak pojmenovat podobné rarity v databázi.

Čas nás doškoluje…
Znak, který pro slavíka obecného, tmavého a jejich křížence, pořízený tímto výzkumem na konci století, spolehlivostí příliš neoplývá. Nutno ovšem dodat, že nikdy nebyl stavěn co rozhodující.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php