Čtení pro náročné

Žádné komentáře u textu s názvem Čtení pro náročné

Čas od času je třeba, aby prostor nabídl téma fajnšmekrům kolem mačkaného hliníku. Nikdy jsem o tom dosud nemluvil, pokud ano, v náznacích.

Znovu se vraťme k fenomenálním nočním odchytům v létě a přiostřeme smysly. Je ještě jeden důvod, proč mne kalendář v začátku prázdnin vyhání z domu pod hvězdy. Zjistil jsem totiž v úžasu, že oněch půl sta letních dní téměř přes jeden nabízí slavíka z kategorie senzačních. A opět se mi v hlavě spojily zkušenosti z pelichání (roky předtím) a nové z nocí. Dnes už by mne nepřekvapilo, že když natáhnu pastičku u Písečného rybníka za Březnem a vylovím z ní ohromné hybridní zjevení, a o rok později jen o kilometr jinde pod hrází rybníka Vraždy chytnu dalšího tohoročního křížence jen jakoby nic – proč to tak je. Prostě v tu dobu v krajině jsou, a nejspíš početněji. A jsem zpět u nočních sítí. Takové chytání opravdu baví i vzdělává. Z hlavy se chvílemi kouří, volám na pomoc nejvzácnější zkušenosti a veledivný slavík na mne jen kouká, chtěl by už letět dál. Některé ptáky přiřazuji až zpětně podle fotek a biometriky. Ne přímé křížence, ty zpětné. U nichž už smíchané znaky přecházejí v jeden z rodičovských druhů. Otcem byl totiž sám F1 hybridní pták. Pak si až říkáte během velenocí (dva týdny, kdy táhnou početně světlí i tmaví, dospělí i mladí), že snad ani jeden slavík v ruce není normální. Laboratoř by to chtělo s sebou. Ta by v komentování ústa snad nezavřela! Zjištění provokují k domněnkám, že poutníci z mohutné hybridní zóny nad námi – a dál, jsou v přírodě mnohem častějšími, jen jsme je „neuměli“. Je pro mne zážitkem jen o málo menším, procházet zpětně fotky z těch dnů.

Kupříkladu z loňska Slavičí háj – dvě noci po sobě. Šílení ptáci! První je backcross, druhý F1 pták.

Slavičí zpětný kříženec.
Potomek páru, kde jeden z rodičů byl luscinia a druhý megarhynchos.
Detail jeho křídla.

Kdo oba druhy má nastudovány, musí se nad snímky bavit. Z archívu od roku 16 bych podobných bastardů vyrovnal pěknou řádku. A dokonce i ke kolegům, kteří poslali podivnost na určení, měl jsem už čtyřikrát radost říct – ano, nefotili jste zbytečně.

Hybridizace u slavíků je ohromné téma a garantuje směrem k mým kleštím, že je z ruky do smrti nepustím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php