Letní odchyty. Kdy začít?

Žádné komentáře u textu s názvem Letní odchyty. Kdy začít?

Přestože běží teprve předjaří (poctivě od listopadu), téma letního chytání je u mne na stole často. Kvůli chystaným přednáškám.

Nultý ročník odchytů v noci jsme podnikli v roce 16, pak už začaly vykukovat výsledky. Mezi nimi i pokus o rozpoznání, kdy vůbec na slavíky poprvé vyrazit. Půlka července je čas proradný v území, které je současně hnízdní oblastí. Po setmění se totiž ve vzduchu odehrává něco, čemu ještě pořádně nerozumím, ale slavíci se už chytají. My ovšem nerozpoznáme, kdy jde – alespoň zčásti – již o ptáky tahové či stále potulující se, místní. Prokroužkovanost posledních sezón a také obrovské štěstí doložilo v několika případech ptáky zdejší příslušnosti, které už ovšem noc začíná vzrušovat a uvádět do pohybu. Tahový neklid zažehává, a oni tlak vnímají. Nabízelo by se podívat jinam, kde slavíci široko daleko nehnízdí, a díky týmové spolupráci je podchycen větší časový blok. Web Červenohorského sedla – http://fkcso.cz/chs/2019zaver.php – nám ale příliš s úkolem nepomůže. Podle aktuálního grafu se v místě začíná totiž ve vztahu k slavíkům pozdě. Ostatní, menší punkty po republice, jsou – buď ohroženy blízkým hnízdním výskytem druhu, nebo neumožňují dostatečné podchycení „slavičích termínů“.

Čeká nás tedy na Mladoboleslavsku chytat od konce úvodní dekády prázdnin, a též nepřestávat věřit na náhody. Dokázat poté výsledkem říct, že první průtažní slavíci se pod noční oblohou objevují tehdy a tehdy.

O mnoho snazší hledání je u slavíka tmavého, který, když se v síti prvně objeví, je jasné, že průtah začal. V našich prostředích během hnízdní doby je totiž poměrně vzácný.

Posledním ze zájmových objektů, více však při okraji, je slavík modrák. U něho však situaci komplikuje zejména neznalost původu ptáků (rozpětí možných domovin se nabízí přeobrovské), a také přítomnost opakovaného hnízdění v roce, což situaci znepřehlední. V rámci objektivity třeba dál přiznat, že tento třetí slavík je lákán v úvalu Klenice zatím okrajově a výsledky jsou neobjektivní. Stav se může napravit už letos možností využít více chytacích jednotek. Co je dnes vyslovenému společné? Fascinující setkávání mimo jejich nárokované biotopy.   

15. srpna 2019, po šesté ranní, se ve Slavičím háji těsně po noci chytila mladá samička modráčka. Ke které subspecii patří, kde se narodila, ví jenom ona. Kdyby ji zkontroloval na jaře někdo na hnízdišti, dozvíme se to i my tady, kolem slavičí stránky. Možnost přemýšlet nad nimi takto trojrozměrně mne léta ohromuje a vůbec to napětí neslábne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php