K ohlášenému…

Žádné komentáře u textu s názvem K ohlášenému…

U Vidlaté Seče slavíci nehnízdí, tolik na úvod.

Tandem tamních kroužkovatelů na lokalitě „Kompostárna“ kroužkuje řadu let, do místa směřují i akci CES. Lze tedy říct, že mají o místě přehled.

Dne 29. července tam proběhla poslední etapa koordinovaných odchytů. Brzy po ukončení (2. srpna), hned při prvním volném chytání, byl v porostu křídlatky při zemi chycen dospělý slavík obecný, v pokročilé fázi pelichání.

Co to má znamenat? Nepřipomíná tento mimohnízdní výskyt pro účel přepelichání událost z Orlického Záhoří? Jednalo se tehdy sice o slavíka tmavého, to ale na věci nic nemění. Běžely i tam „CESy“ a najednou se v síti objevil slavík. Dokonce začínající pelichat! Pták, který tam musel přiletět. Co bych to vedl za výzkum, kdybych sám v archivu důkaz o potřebě slavíka změnit místo pro náročný proces předodletového pelichání neměl? Mám dokonce dva.

Mladší z tandemu kroužkovatelů 2. srpna v místě natáhl a vybral si k tomu noc. Slavíky „hrál“ a z oblohy zlákal dva tohoroční, kdy ještě vedle byl chycený námi diskutovaný.

O co běží? Kde se v místě víceletý slavík vzal? Mohl v tomto stavu letět též nocí a nechat se před rozedněním pozvat signálem zdola – tady se tančí? Anebo platí pro případy společné, že ptáci do místa dorazili v obvyklém čase blížící se výměny peří a veleskrytě se ubytovali? Slavík obecný byl chycen v porostu křídlatky a ve spodní kapse proto, že na létání křídla ještě úplně nebyla, a v tom stavu si cestu žádný nejspíše nedovolí. To ovšem nemohu tvrdit s jistotou, důkazy zatím nemám. Slavičímu pelichání se věnuji naplno od roku pět a zažil jsem mnohé. Myslím si, že pták na lokalitě Kompostárna již byl. Neozval se, protože tací se neozývají a používání přehrávek (aby se ozvat mohl) je při CESu  zakázáno. Takový slavík nemá během dne potřebu měnit místa po pelichaništi, zejména za stavu, kdy je znevýhodněn. Navíc prostředí za těchto časů přetéká potravou a pták ji získá v nejbližším okolí. A že si slavíka nevšimneme? O tom bych zde mohl psát klidně do rána! Ptáci se v nejhorším přikrčí, znehybní, nejde-li o útok lasice. Proto i focení odchyceného na ruce je poklidné (rozdíl oproti chytání táhnoucích slavíků v noci).

Slavík od Vidlaté Seče do místa přeletěl neznámo odkud. Zalíbilo se mu tam. Nejspíš byl dvouletý a pelichal prvně. A už se víc neobjeví. Lokalita je známa komfortem. Nasycení i možnost spolehlivého úkrytu. Dokazuje to i slavík tmavý, který tam před lety pobýval delší čas za tahu. Byl jednoletý a zastávku volil jistě i kvůli nabídce bezinek, kterou mladí (na rozdíl od dospělých) rádi přijímají.

Nesporně cenné zjištění od Vidlaté Seče je vřazeno do referátu, který přednesu za pár dní.

Snímky: František B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php