Vyd(a)řené výsledky

Žádné komentáře u textu s názvem Vyd(a)řené výsledky

Dnešní téma zaujme hlavně kroužkovatele, ale napíšu ho tak, aby u blogu vydrželi i ostatní. Mnozí sem chodí pravidelně, a to je pro mne závazek. Po internetu je kolem problematiky kroužkování málo ke čtení, některé stránky – jak rychle vznikly, tak usnuly, jiné dost klopýtají. Ale najdou se i fungující. U nás, i když jsem avizoval zvolnění, bude stále co řešit či oslavovat.

Dal jsem si tu práci a podíval se do archívu, abych spočítal, kolik bylo třeba nachytat letos slavíků pro získání alespoň nějakých výsledků. Ty jsou přes nizoučký počet velice důležité pro další práci na úkolu. Nejprve tedy ono číslo – 239 v oblasti usazených slavíků se podařilo v hnízdní době odchytit a mezi nimi byly shledány 3 doklady o původu alespoň některých z letních nočních sítí v čase předchozím. A protože dávno už nevyrážím bez foťáku, pojďme si ta jedinečná setkání doložit i obrazem. Řadit je budu podle stáří, v těchto případech je výhodou, že kroužkujeme-li ptáky jako tohoroční, snadno pak v případě kontrol dopočítáme věk.

PRAHA N 681754 27. 8. 2016 (před rozedněním), Dolní Bousov – Slavičí háj

                  8. 5. 2019 M,4K Horka – Horka, Bakov nad Jizerou

PRAHA N 681845 13. 8. 2017 (před rozedněním), Dolní Bousov – Červenský rybník, kačenárna

                   25. 5. 2019 M,3K tamtéž

PRAHA N 681896 20. 7. 2018 (před rozedněním), Dolní Bousov – Horní Bousov, v topolech

                   6. 5. 2019 M,2K Matrovice – rybník Vražda, pod hrází   

Obrovským nákladem odchytových dní bylo prověřeno na slabší dvě třetiny hnízdních okrsků sledované oblasti a schytáváni především samci (M). Ve vztahu k pohlaví je výsledek tedy zcela jistě zavádějící. Ukazuje se zásluhou důkazů, že přinejmenším část nočních slavíků ve vzduchu patří do oblasti. Problematika odletu do zimovišť bude dost složitá, ale určité zákonitosti lze najít.

Slavík, usazený na Horce.
Zpěvák od Červenského rybníka. Zůstal v místě kroužkování.
Slavík, usazený u Matrovic.

     

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php