Poslední prázdninová noc

Žádné komentáře u textu s názvem Poslední prázdninová noc

Výsledkem změny na poslední chvíli byl přeci jen odchyt v háji. Důvody byly dva. Nebyl čas večer nikde chystat ulice a hlavně přišlo uvědomění si, že jubilejní slavík by měl být odchycen ve Slavičím háji. Pokud tedy přiletí v tomto vysokém datu vůbec nějaký.

Noc byla vypálená od předchozího dne, dlouho bez rosy. Nakonec však přeci jen nad ránem vtrhla do háje i mlha, dlouho však nepobyla, způsobil ji lokálně rybník Pivák. Tah ptáků je na velmi nízké hranici a s jubilejním slavíkem to chvíli po rozednění nevypadalo vůbec dobře. Zejména poté, když z krajní sítě jeden nahoře vyskočil, než jsem podlezl osnovy. Čas běžel a rozednění už bylo skutečností. Od přehrávky z neschopné krajní sítě vyskočil zřejmě modrák, budu muset pořídit náčiní takové, abych nemusel po linii sprintovat. To by nemělo být. Síť musí umět nachytat a nemařit vydřenou příležitost. Tyto informace člověk posbírá ovšem jen tehdy, pobývá-li při zařízení a bedlivě jej sleduje. Dobrou zprávou je, že slavíka zachytila síť nad Trnickým potokem, který má stále sucho v krku. Ale rákosí ptáky vede i láká k pobytu s ochrannou kápí. Nakonec se podařilo chytit i slavíky ostatní, vábničkou přivolané, takže celkový počet – letos v Česku odchycených – o celé dva slavíky tmavé přesáhl pětistovku. Dnes totiž už žádný rezavý nepřiletěl a jejich průtah bude pomalu minulostí.

Mladý slavík tmavý před odletem po okroužkování.
Projekce ručních letek u druhu je odlišná. Vidět jich zpravidla bývá na složeném křídle osm.

Posbíral jsem po mladých návštěvnících odpadky a odvezl domů vytřídit. Uhradili mi za službu celé tři koruny, pijí totiž – jak vidno – lahvovou „Plzeň“. Děkuji celé skupině.

Všichni tři slavíci tmaví byli letos narození, tedy mladí. Pozoruhodné je sledovat zásoby tuku na cestu. Je rozdílná. Další veliký podnět k přemýšlení. Když je člověk vypouští a odlétají, vypadají ve vzduchu nezvykle. Slavík na přeletu je vůbec veliký svéráz. Rád se za nimi dívám vždy až do vytracení. A mumlám přání do pokračování nesnadné cesty.

Je pozoruhodné, když člověk v tuto dobu na punktu pár dní chybí, jak se intenzita promění. Koridor se jevil polochcíplý a sítě to orazítkovaly.

Podzim v háji.
Čas, kdy na vysečených místech rozkvétají ocúny.

Jak to bude dál, zatím se neví. Jen mne to prostě dnes láká ještě k tomu letišti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php