Nakonec ještě změna

Žádné komentáře u textu s názvem Nakonec ještě změna

V odchytovém plánu už je téměř vše proškrtáno, dnes dojde přeci jen na návštěvu polního letiště, stranou Sobotky. Zažít zas lovecký zámeček Humprecht svítit mi nocí do oken. A vím to už přesně – svítí do krajiny, odkud už slavíci odletěli. Jsou pryč, na cestě k Sahelu. Letí s nimi mé doteky se vzpomínkami. Kdybych jednoho ještě přichytil, dosáhlo by číslo letos pochytaných – těch „hnědých“ – na pět set. Nikdy jsem nic takového nevyvedl, ničeho podobného nedosáhl. Je to ale tím, že úkoly z loňska mne k tomu dotlačily. Měl-li jsem poznat, jak to s původem chytaných „jednoletých“ pod noční oblohou je, musel jsem projít svůj kraj a poctivě chytat. Chytal jsem – a nyní přemýšlím. Mám tolik provokativních námětů, z časové investice vzešlých. A hrstku výsledků, které jsem absolutně netušil. Mnohé je jinak a třeba jít dál. Navázat na poznané a rozvíjet to. Znovu i třeba zpanikařit, že něco je „na vodě a i další úvaha, že hodně „plave“. Že zas dojdu do stavu, který si nepřeji. Že budu gumovat v hlavě a opravovat. Že čtete o něčem, co pravda být nemusí. Na to mám právo. Pojďte ale dál tou cestou objevování, pojďme se snažit o další nejbližší rozpoznání. Posouvat zkoumané dál.

Dnes v kraji dozrálých jeřabin prvně a naposled zabrzdím pojízdnou kroužkovací stanici a jen co přejde tamní půlnoc, zahájím slavičí produkci. A s chutí ohromnou, jak vždycky předtím, počkám si na ráno, zda neodmění. Kontrolovat budu však po hodinách, protože z oblohy může sletět cokoli. A chytají se můry, i to je zajímavé. Pro člověka, který s motýly utratil tolik času. A taky vím, že kolem budou netopýři. A já jim poděkuji, že letos mi sítě šetří. Že se jim vyhýbají a vyhnout dovedou, když si dají záležet. Budu tam vystoupaný v serpentinách vysoko nad Osekem. Kousíček od místa, kde stávala Semtínská lípa. A vzpomínek pár jí věnuji. Měl jsem ji rád. Kolosální – to je pravý výraz pro tu pamětnici! Mám rád emoce, tančím v nich často a jsou-li navíc vztaženy k české krajině s její statečnou přírodou, bývám pak přehlasitý.

Reportáž z odchytu bude zítra. Přijďte si poslechnout, jaké to bylo a ještě mi dovolte obrázek od minule, který jsem opomenul.

„Na konci cesty“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php