Na povrch – vyplouvání

Žádné komentáře u textu s názvem Na povrch – vyplouvání

Ano, jak přibývá nainvestovaných hodin, dní a let do tématu, vyplouvají na povrch věci často dost zajímavé.

Žehuň, rybník Žehuňský – nepochybně etapová zastávka migrujícího pěvectva rákosin. Třicet let, jež si tým kroužkovatelů v místě připomíná, to jasně doložil. Ale ono nemusí jít pouze o rákosníky, konipasy, vlaštovky, břehule – a co já vím? Třeba sýkořice. Ono půjde i o slavíky, jak se v tichosti ukazuje. Nemám z jiných mých punktů kontroly mladých ptáků o letním chytání, pouze ze „Žehuně“. A není to jistě tím, že v místě se prostě často chytá! Sám chytám na svých též opakovaně a zástihy nemám. Ptáci jsou prostě v pohybu. Co když je fenomén „Žehuně“ i pro mladé slavíky prostě etapou, kam se směřuje, a odkud se až tolik nespěchá. Známe to odjinud a v podání trošičku jiném – Vidlatá Seč, východní Čechy, tamní „Kompostárna“ a duo nadšenců. Kontroly ptáků v místě opakovaně a mimo jiné i tmavého slavíka tuším po 14 dnech, kdy přibral po bezinkách. Byl také tohoroční. Kroužkování může podobná tajemství poodhalit.

Poslyšte, vážení: Ještě v minulém století jsem v jakémsi článku četl o případu, kdy díky náhodě viděl muž slavíka z oblohy do keřů nad ránem zapadat. Prý po skončeném tahu. Není to přeúsměvné? Vždyť dneska to máme docela stejně, jen si to umíme uměle před oči strčit! Kolik jsem jich už takto viděl, kdy v cestě jim stála mazaná síť. Zapadali k odpočinku, před dílkem cesty příští. I přístroje – geolokátory nám mnohé již poodkryly. Uznávám, že jde tak trochu o detektivní pátrání v ptačím světě, ale výsledkům neutečeme!

Jak rajská hudba, zní mi vzrušené hlasy zlákaných slavíků do nejbližších větví. Tolik jsem jich pohromadě nikdy neslyšel. Tady čekají na moment, až bude k zdroji víc vidět, pak se tam každý vydá. Pod rouškou pološera. Vše, co jsem kdy se specializací zažil je tímto nejspíše překonáno! Ano, neexistuje, myslím, silnějších momentů, než zmíněné. A je to výživné! Poznat se nabízí moc. Než všechno přejde. Než prázdniny trhnou za zvonec, školáci zanadávají, a já v tichosti místa tolika prožitých nocí vyklidím. Jen ale na rok.

Od těchto moderních výzkumů se odejít prostě nedá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php