Domovinou

Žádné komentáře u textu s názvem Domovinou
Když jsou slavíci v Africe, mám čas na jejich bydlení. Psát o tom k lidem, chodit po návštěvách.
Zpravodaj Bakovsko
Podívejte. Možná byste řekli – kus roští nad Žantovem, a dál si hleděli cesty starou okresní silnicí. Já vás ale zastavím a během krátké chvíle možná i přesvědčím, že hrstka míst, která přežívají, si příležitosti váží.
Slavičí hnízdiště Žantov – Pod skalou.
Žádný foťák se neprotáhne oponou místa. Už byste na blogu o něm ale našli. Skála je ukryta uvnitř. Fotografie je z včerejška.
Slavíci se sem vracejí každoročně, i když vrásky místu přibyly. Jsou ale věrní. Pokud se totiž v místě drží starší zpěvák, nechce se mu pryč a pokud cesty vyjdou, jarní oslavný zpěv patří jemu.
A proč bych se rozepisoval, když mohu zalovit v archívu a vstoupit přímo do 3. května roku 2009. Podívejte, jak se na ten svátek místo dojemně připravilo.
A pojďte ještě blíž…
V prvních dnech máje už starší slavíci koncertují v noci naplno. Přiletěli hnízdit a nic nenechají náhodě. Když jsou večery klidné s bezvětřím, slýcháme zpěv odtud až doma. K jihu vystavená parabola Hrádku, uhýbající na Velkou pláň, nese zpěv po terasách dolů ke Kněžmostce. Radostný čas. Do samého setmění se statečně držel i drozd, ale tma mu nakonec zpěvník zaklapla. Pak je vše na slavících slavících.
Pozval jsem vás dnes na zvlněnou hranici rozšíření slavíka obecného v regionu severozápadu Mladoboleslavska.
Přes Drhleny a Branžež se krajina už zatahuje do Žehrovských lesů a přechází v skalní města Českého ráje. To pro slavíka není.
Lokalita Žantov – Pod skalou je nejzazším pravidelně obsazovaným hnízdištěm linie, kterou ukončí po západní hraně od Turnova k Polabí stékající Jizera. Tam moje území končí. Prostor, který kontroluji, má výměru 220 kilometrů čtverečných a převládají v něm pole. Hnízdiště slavíka jsou většinou jednopárová, existují však místa i s pěti sólisty.
Název, který pro místa používám – Krajina před rájem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php