Tajemný slavík

Žádné komentáře u textu s názvem Tajemný slavík
Vítejte na zelené stránce už v červnu, vážení příchozí!
Jak se od zdejší slavičí oblasti krajina zvedá, slavík v ní schází. Přes Šalandu k Samšině je to už téměř nepřijatelné. A přeci!
Do místa jsem přijel minulou středu na doporučení a podle informací zpěváka hledal. Neúspěch neomlouvá nedostatek času, měl jsem tomu dát víc, být prostě pečlivější.
V místě jsem „zahrál“ bez výsledku. Hodilo se mi prohlásit, že zpěvák tam není, mohl jsem odspěchat na pracovní schůzku.
Jenže ten slavík tam najisto zpíval včera před setměním (pozorovatel v místě je zkušeným).
Nemám pocity, že bych byl nad slavíky vševědoucí, poctivě mi to dokazují. Oklamou, kdy si vzpomenou. Utvrzují, že pracuji s přírodou nevyzpytatelnou. I tady se nabízí rozdíl mezi zálibou a zaměstnáním, tam je vše jasné po jistotě.
Kolikrát jsem už podobně se slavíky prohrál. Ani bych to snad nevyjmenoval. Nevadí, v neděli se na něho vypravím zas a s kompletní výbavou! Hned po poledni než pojedu kroužkovat vlaštovky na tradiční setkání do Vlčpolské ulice v Dolním Bousově. K lidem, kteří se těší.
S radostí se mi poslouchá telefon v podvečeru, kde hospodář hlásí, že s kroužky se vrátily mnohé. Na levé noze i na pravé jiná. To znamená napříč ročníky kroužkování. Držím se staré strategie, mám to od slavíků. Když jsem je ještě kontrolovával dalekohledem. Lichý rok – levá a v dalším dát na pravou. Dnes se nad tím snad kolegové pousmějí, ale já si zálibu vedu k radování. K poctivosti, přesnosti. K poznávání a poučování. K překvapením i namáháním si hlavy žádostivé.
Slavík, který v místě zpívá ještě v črvnu je vždycky zajímavý. Takové třeba prověřovat.
Vypínám počítač, scházím do kabinetu, ptám se v bedničce červů, který by k Samšině chtěl a pak to rozhoduji sám. Ti největší. Zadarmo je živit nehodlám. Radost by měli z neúspěchu, vím to, já bych chtěl opak. A tak to chodí i v životě. Co dobré jednomu, nemusí líbit se jinde. Rozmanitost, to je to co mne baví.
Odcházím do kovárny naklepat kosu, abych sekáče nezdržoval a mohl ji co nejdřív povodit travou. Přebrousím ji a pak už vzhůru do kopců za slavíkem!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php