Na studánkách

Žádné komentáře u textu s názvem Na studánkách
Známé též jako chytání na vodu. To je ornitologická disciplína plná překvapivých momentů.
Najdete v krajině místo, kam ptáci chodí pít, připravíte chytací uličku, kroužky dáte předehřát do kapsy a už to může začít.
Takový odchyt bude brzy na Horách. Ne přímo u studánky kudy prochází naučná stezka ale o kousek níž v podružném prameništi. Loni jsem ho vyčistil, ptáci jsou na něj zvyklí. Výhoda těchto míst je, že se vám představí spousta druhů. Mnozí ptáci se přiletí spíše vykoupat, ale třeba zrnojedi pít musí hodně.
V začátcích jsme měli s kolegou jedinou síť, šestimetrovou silonovou drátěnku (Draht DDR) a chytali na okraji tůně u mlýna přímo ve městě. Tam byla navíc výhoda, že potokem létali i ledňáčci či konipasi.
Ptačí napajedla jsou příležitostí pro ty, kdo se chtějí naučit spoustu ptáků poznat v krátké chvíli. Za slunného poledne to kolem nich opravdu žije.
Takové napajedlo musí mít čistou vodu a mělké okraje. Kamínky či větve ve vodě a keře či stromy v okolí, aby si ptáci mohli odsednout a v klidu se sušit.
Chytací zařízení je třeba pečlivě sledovat a pravidelně obsluhovat. V předjaří je i příležitostí zjišťovat třeba ptačí kondici po uběhlé zimě.
Každé prostředí namíchá ptáky docela jiné, zatím však lze očekávat druhy stálé či zimní hosty. Tato lokalita je známa výskyty severských jikavců pro březové lesíky kolem.
Uvidíme.
V polích už budou možná skřivani, spíš však přeletující. Od Chloumeckého hřbetu, který obepíná celý JV obzor slétají v čase jara do krajiny a před bradlo Pyrámu pokračují k horám, které odtud už vidí.
Jsou společenští, cestou se ozývají, takže je nikdo nepřeslechne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php