V televizi dávali…

Žádné komentáře u textu s názvem V televizi dávali…
Vítejte!
Ano, toto je moje televize. Za oknem, za městem, za humny.
Čekám, až mi káva nepopálí jazyk a dívám se ven. K silnici. Na štětce, kterou jsem přesně pro tohle na podzim nevytrhl, už sedí návštěva. Vyfotím ji pro blog přes sklo (omluvte sníženou kvalitu obrazu), abych ty dva návštěvníčky nepoplašil.
Myslel jsem si na ně už řadu dní, kde letos jsou.
A věřte, stál jsem tam dobrou půlhodinu. Přál si přerušovaně, aby nikdo zrovna ulicí nešel. Přerušovaně proto, že chvílemi jsem upíjel a to je mi takový pocit, že „mám vypnuto“. Jakmile jsem byl znovu v soustředění, už jsem oči popásal.
Vždycky mne ptáci fascinovali. Musel jsem takhle skončit, s kleštěmi, kroužky a v touze.
Já teď nemám čas, musím k výhni, ale věřte, že bych napsal článek košatý, k tomu, co jsem si mohl žít.
Oba stehlíci v namrzajícím deštíku velmi zkušeně tahali semínka. Dovedu si představit tu pohodičku v žaludku každého z nich, která se za chvíli odstartuje. Vždyť tato potrava má v sobě sílu budoucího!
Bavil jsem se, jak oba ptáci se dokázali vystřídat v hlídání okolí. Musí to tak dělat, jinak tu zítra nemusí být, i krahujec má v žaludku potřebu a možná po ránu tíživě vymeteno.
Fascinuje mne řád Přírody i jeho – v mnoha ohledech – přebírání lidmi.
Ti stehlíci se vrátí, potravy je v palicích dost.
Jdu se podívat (i když to dávno už vím), jak šikovně začali semeníky rozebírat od špičky. Jsou chytří, vybavení návykem. A jsou jistě severští, dal bych za to klidně – i to (zatím) nedopité kafe.
Večer se za nimi podíváme v archivu kontrolních hlášení, výsledky mám dva, přijďte.
A ještě poznámka – ty rostlinky před domem v dláždění bych dokázal samozřejmě vytrhat a mít uklizeno, ale všiml jsem si před roky, že i ony mají naprosto dokonale svůj čas. Přijde, co nevidět. V určitém okamžiku se po nich zdejší mikropopulace vrabců – úpolníků může utlouct. Něco jim to neviditelného dává, krom zasycení a tak to bývá v zahradě i s břečťanem. Přijde čas, kdy plody jdou doslova na dračku.
A ještě ten druhý výsledek..
Oba zástihy jsou z podobné oblasti po půli října. Naši stehlíci se zřejmě většinou posouvají na zimu jižněji a zde je nahradí ptáci ze severu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php