Příběh zaujal

Žádné komentáře u textu s názvem Příběh zaujal
Na tomto webu se objeví brzy článek o ťuhýkovi obecném od nás z Mladoboleslavska, ze Škodovky. A podle autora v něm budou využity i citace tady z blogu.
Ano, je to zajímavý příběh a vy asi nevíte, že pokračuje.
Ťuhýk byl pozorovatelem v místě shledán i včera ráno sedící na svém oblíbeném keři. Přineslo mi to radost i obavu. Ukazuje to především na šetrnost odchytu pro okroužkování, že mu nevadil ani pobyt deset minut v ruce kdy se na své zimoviště jen koukal přes prsty. Že neodletěl.
Ovšem to, že neodletěl je současně i problém, blížící se. Pták se zatím vypořádává s ochlazením k nule, potrava v místě je. Nevím, jak to tam vypadá po předešlém přízemním mrazíku s korunami stromů a hlavně s keřem k nocování, jestli už listí neopadalo. To bude další moment pokusu o přezimování druhu, který měl být už dávno docela jinde.
Dobře, nechme napsané stát a pojďme si to říci jinak..
Není to dojemné a plné statečnosti? Zjištění místního ornitologa Gedeona K. si velmi rychle našlo cestu snad ke každému, kdo se o ptáky v republice zajímá! Ťuhýk je sledován a „sdílen“. Měl by ovšem hned zítra od železniční vlečky odrazit a upalovat k jihu. Jak jsem napsal v jednom z komentářů jinde, pozdě ještě docela není. Budu si to přát, i když vědci vidí v pobytu příležitost pochopit mnohé ze života druhu. Sám objevitel se už pomalu chystá s rukou na „záchranné brzdě“, poskytnout pěvci umělé dokrmování. Nebyl by první, podobné funguje v případě zimujícího zedníčka skalního na Karlovarsku už několik let.
Uvažme, že už odlétají i otužilí rehci domácí. Zmizeli konipasi bílí, táhnou červenky a střízlíci.
Další verše pro ťuhýka, byť čím dál známějšího, chystat nebudu. Byl bych rád, aby Škodovce konečně zamával. Kroužek má, kdyby se cokoli přihodilo, je šance se to dovědět.
Pojďme mu přátelé slavíků držet palce. Rezavý je podobně, i srdce neméně odvážného, jako cestovatelé naši.
snímek: V.Železný
Pojďme od dnešní noci, zpravodaje na birds.cz máme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php