Noc v Slavičím háji

Žádné komentáře u textu s názvem Noc v Slavičím háji
Tak takových už bylo, chtělo by se říct!
Jenomže ta, při níž měl hlavní slovo přístroj k určování netopýrů, taková byla zatím jen jedna. Detektoru bylo využito při nočních odchytech slavíků, ale nápad byl kouskem husarským.
Jedním ze zaznamenaných druhů je totiž velmi vzácný netopýr Alkathoe, popsaný pro vědu teprve v tomto století.
I mnohé druhy jiné jsou dokladem, že místo má obrovský potenciál, ale tento z drobnějších letounů je jednoznačně perlou.
Nevíme, co všechno nám kout může ještě nabídnout za překvapení. Pár pěkných už máme. Je vidět, že i noc oplývá senzacemi. Jen jim je potřeba vyrazit naproti. A to jsme s týmem nedávno udělali. Monitoring byl jednorázový, ale záznam z něj k dispozici bude. Bylo by třeba podobný v jinou letní dobu v příštím roce zopakovat, není všem dnům konec.
Naplánovali jsme do háje i odchyt kukaček. A to bude zážitek velkolepý!
Je stále na co se těšit. Příroda je nekonečnou a my ji můžeme oťukávat. Pro radost svoji, i pro evidenci odbornou. Vždyť třeba právě tento druh netopýra nárokuje velmi kvalitní lesy s vysokými stromy. A takové Rachvaly v zátylku jak vidno mají.
Je to jen několik dnů, co jsem tam vyfotil housenku štětconoše ořechového. V síti jindy po setmění uvízl lišaj topolový, kolem je slyšet rosničky i kuňky, ve stepi můžeme vidět koroptve. Co víc si přát balzámem pro duši nadšencovu než medicínu podobnou! Je k užasnutí, když co chvíli zjistím, jaké vzácnosti krajina ještě drží. A současně, jak o nich nevíme. Jak málo se staráme o životní prostředí, jak sobečtí dovedeme být. Tady jsou důkazy, že stojí za to kus země vyčlenit pro přírodu a že divit se brzy nepostačíme. Podobně, jak stalo se před pár dny nám.
Čtení v netopýří noci.
Slavičí síť ošálila netopýra ušatého. Ten je v Slavičím háji pravidelným.
Obě fotky: Zdeňka P.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php