35 let je málo!

Žádné komentáře u textu s názvem 35 let je málo!
Včera mi zatelefonoval kolega Vašek, že má v ruce slavíka, jestli mám o něj zájem.
Byla to samička s již nefunkční hnízdní nažinou. Prošli jsme pečlivě všechny znaky, protože pták pochází z prostředí, kde slavíci normálně nejsou. Pět set metrů nad mořem, se slavíkem tam samozřejmě nepočítal a když mi poslal fotku biotopu, nechtěl jsem tomu věřit. Za celý dlouhý čas jsem nic takového neviděl. A kdyby mi to ukázal předevčírem a zeptal se na slavíka, dal bych mu nejspíš dýchnout. Proseč u Skutče.
Pták je slavíkem obecným, na tom jsme se shodli. Dokonce starším. A pak už jsou věci opravdu zajímavé. Slavík má problém, dost zásadní. Chybí mu velká část ocasu a příslušných svrchních krovek.
Není to první případ nezvyklého výskytu pokud připočítám ony podivnosti kolem slavíků tmavých.
Co se mohlo stát?
Šestý červenec, kdy byl pták chycen sítí, ještě nepelichající. To je další zajímavost k tomu úrazu. Prostředí na pelichání vyhovuje, i když přítomnost jehličnatého lesa mne nepřestává udivovat. Domnívám se, že ptáci (samice) někde prožijí šok, který je „vystřelí“ do netradičního prostředí, jakoby vypnuli mozek. Jde tedy o zatím nejzajímavější „přesídlení k pelichání“? Vynucené trochu jinými okolnostmi?
Obě fotografie autor zajímavého odchytu V. Jelínek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php