Jak pelichá slavík tmavý

Žádné komentáře u textu s názvem Jak pelichá slavík tmavý
Rychle!
Pojďme ještě dnes v rovině odborné a příště nabídnu prázdninovou momentku. Bude ze hřbitova.
Slavík tmavý se od slavíka obecného liší krom řady jiných znaků též rychlostí výměny opeření. Patří k několika nejrychleji pelichajícím pěvcům a stihne to za 32 dnů.
V Česku proces sledován není hlavně proto, že tu druh téměř chybí. Navíc není toho, kdo by chtěl čas věnovat chytání toho samého ptáka navíc, když chytat pak už nejde. Já jsem si to ale vyzkoušel a proces zachytil fotograficky.
První byli pánové v Orlickém Záhoří, po pár dnech už jiný patřil mně. Do smrti na to nezapomenu, jak chytit nešel. Ještě, že z toho malého keře nikam neuletěl a čekal, co nakonec vymyslím. Vymyslel jsem, ale až druhý den v poledne. Tolik času mi to sebralo. Tvrdím však, že to jsou nejlépe investované hodiny v zálibě. V takových chvílích se věty píší velkými písmeny.
Kdybych bydlel v Polsku kolem Prosny, pelichání bych se věnoval. Že ale bydlím v Kněžmostě, mohu po tom jen toužit. O to víc si vážím tehdejší příležitosti.
V konci měsíce chystám výpravu do kraje, kde přeci jen zpívají častěji, k Opatovickému kanálu. Budu si přát, aby to vyšlo. Chci se vrátit do míst, která jsem kdysi s východočechy v rámci VVT navštívil a trošičku poznal.
Připravil jsem testovací přehrávku, uvidíme. Čeští slavíci tmaví mají pro nás velikou cenu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php