Slavičí pelichání

Žádné komentáře u textu s názvem Slavičí pelichání
Slavík obecný patří k pěvcům, kde dospělí ptáci pelichají jedenkrát ročně v tzv. úplném pohnízdním pelichání.
Mladým se věnovat nebudeme, pelichají jen zčásti, taky jedenkrát a taky před odletem.
Pro naši populaci mám ověřenu délku výměny peří. Proces trvá 40 – 42 dnů.
Nejprve začnou vypadávat letky uprostřed křídla, o něco později se připojí ocasní pera a drobné krycí peří.
Chvíli před koncem se sloupne i rohovina z běháků a pod ní se objeví nová, mladá. Případný kroužek výměně nevadí, je volný.
Nové peří je tmavší od starého, a jakmile se růst ukončí, stane se mrtvým útvarem. Pokud dojde k defektu znamenajícímu vytržení některého, takové následně doroste, většinou však ne do úplné délky. Pokud bychom takové v půli ustřihli, shledáme se s ním i na jaře, protože zůstane torzem. Váček impulz k náhradě nedostane.
Slavičí peří je velmi odolné, všimli si toho specialisté dávno, nošené rok bývá u starších ptáků překvapivě zachovalé.
Během pelichání v poslední fázi se navyšují i tukové zásoby pod kůží, pro cestu v úsecích bez potravy.
Slavíci cestují v noci individuálně, přes den pokud to jde, odpočívají, věnují peří či sběru potravy. Právě pro přelet překážek (poušť, moře) slouží tukové zásoby. Odlétají od nás od konce července do prvních dnů září. Směřují k Africe většinou jihozápadní cestou ke Gibraltaru, někteří jižní přes Itálii. Cesta je pomalejší, než jarní, kdy zejména samečci spěchají hájit revíry.
Během letního předodletového pelichání jsou slavíci velmi nenápadní, tiší a v určitou dobu nelétaví. Proto si vybírají místa s hustým bylinným patrem, kvůli predátorům.
Od začátku století, kdy jsem vypracoval unikátní techniku zjišťování a odchytávání pelichajících ptáků jsem posbíral takové množství fotomateriálu, že jej nemá zcela jistě nikdo druhý. Jde o soubor 330 křídel v různých fázích procesu, z něhož lze již sestavit podrobný a kompletní průběh. Dokonce včetně mnohých anomálií a rozdílů v čase.
Slavíci obecní bezprostředně po dokončení růstu nového peří odlétají do zimovišť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php