Prohřátá zem

6 komentářů u textu s názvem Prohřátá zem
Od mrtvého koryta náhonu ke mně doléhá slavičí zpěv. Červnový, ošizený. Napomíná mne, že bych měl vyrazit za výzkumem, téma neflákat a poponášet.
Nemůžu, rezavý příteli, termín předání akce nad námi visí jak pročernalý bouřkový mrak, musíme dřít.
Ruku mám vnořenu do jámy po drenážním rýči a žasnu, jak v té hloubce je zem prohřátá. Slunce si užívá příležitosti, za zády mám louku, na které jedenáctého odpoledne proběhne otevírací sláva. S fůrou dětí tak, jako loni. Tak si to město Dolní Bousov vždycky vychystá.
Vše bude v poklusu, protože na louce jen pár hodin před tím proběhne koncert skupiny Tři sestry matadora Hagena. Repertoár je mazaný stejně, jako jejich logo. A Bousov se otřese.
Hrabu se v zemi jen maličký kousek od břehu, kde jsem jako kluk rybařil s bambusákem. Ta voda za vedra voní stejně, taky si pamatujete vůně? Ano, je to tak, i ony oživují obrazy!
Horský konipas krmí mladé, vždycky tu okolo mostu hnízdil a je tu i teď. Jen tam, kde je beton zpevněné silnice, rostly dřív hřiby kováři. To mi tu chybí.
Rybáři hledí do vody v myšlenkách na Vágnera, vidí se taky už s ohnutým prutem jak hulákají a ono to nepřichází. Alespoň na úvodní tabuli nové naučné stezky, tam bude pro ně radosti dost! Spolek je připomenut.
A jiné tabule loví jinou historii, třeba fabrik, které tu byly.
Texty jsou uzavřeny před tiskem, brzy to propukne. Tato stezka bude jiná nejen tím, že je o dvě třetiny kratší, než prvá a že má lavičky k posezení. Jiná je po tématech.
Černá kočka s obojkem odnáší kolem mne zakousnutého zvonohlíka, někde bude chybět. Ptáci, kteří přišli k člověku, to lehké nemají. Odhadované číslo kočkami pochytaných opeřenců je obrovské. Rozumím, že umí-li chytit myš, chytne i ptáka. Nerozumím, motá-li se hluboko za městem a o kus dál jiná. Nerozumím ani, když se v naší ulici divoce mezi sebou kříží, je jich tu jak v Indii a mnohé hladovějící. Výkaly všude, kůra z vzácných stromů na zahradě odraná, smrad od kocourů i na vchodových dveřích.
Přemýšlel jsem, jak dům a zahradu před pohromou ochránit, na nic jsem nepřišel. Tak trpím dál.
Hezký červen, pokud možno.

6 odpovědí na “Prohřátá zem”

  1. Chodí vás sem jistě i dost, kteří byste se za kočky postavili a zas to bude v pořádku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php