Krajinou Červenského rybníka

Žádné komentáře u textu s názvem Krajinou Červenského rybníka
Dnes se vrátíme k naučné stezce v Dolním Bousově. Přibude druhá.
První si zvolna získává přízeň obdivovatelů, zrovna dnes do kovárny přišel manželský pár z Bechova oznámit, že ji absolvovali a že se jim líbila. Ohlas od podobných je vždy velmi cenný. Ukazuje se totiž, že okruh neláká jen lidi z daleka, navštěvující podobné poznávací trasy, ale že získává i místní k tomu, aby na mnoha místech zůstali překvapeni, co vlastně o své krajině dosud nevěděli. To je pro autory a i zřizovatele vždycky veliká radost.
Pokud tu nyní čtete o počinu a dozvíte se o pokračování další etapy, přemýšlejte, jak třeba o prázdninách už obě místa společně navštívit. Nezklamou. Jako člověk, který vychystal krom řady fotografií i některá témata (samozřejmě i o slavících) vím, co tady teď píši. Pro děti od kolegyně Pavly Bartkové je připraveno mnoho krásného. Hrou.
Další etapa vás, jak příspěvek napovídá, pozve docela jinam. I když „docela“ není docela správné. Znovu přijdeme ke Klenici, dokonce ji po lávce překonáme, abychom na koruně hráze mohutného rybníku Červenského zažili změnu. Změnu oproti trase první, rybniční prostředí.
Jsem přesvědčený, že region má v rukávu mnoho co ukázat návštěvníkům. A dobře je i, že město o zeleném kapitálu ví.
Okruh je koncipován kratší a může být příležitostí pro ty, kteří nechtějí v prvním případě šlapat přes deset kilometrů. Nový nebude mít ani polovic. Přivede k rozhraní krajů, tedy k Vyhlídce nad Červenským rybníkem, po cestě dál seznámí s některými stavbami. Zastaví u Továrních nádrží a vrátí nás podél zahradnictví zpět na společný start u městského koupaliště.
Děti (jak mám zprávy) se mohou těšit na zcela jiného průvodce než byl z výpravy první zajíc Lek. Prozrazovat je ho ale brzy.
Otevřít by se mělo znovu před prázdninami, tak doufejme, že záměr městu vyjde.
A ještě si neodpustím zmínit, co říkám často a mnohde: Naše „Krajina pod rájem“ je Českým rájem výrazně „přezářena“. My jsme ale doma tady pod hranicí, v místech kam nezvou průvodce ani obrázkové knížky. V krajině namáhané a zdánlivě obyčejné. Onu zdánlivost jsem měl však dát do uvozovek. Už spoustu let dobře vím, že to tak není. I proto vzikají stezky k poučení a pro děti k poznávání hrou.
A tímto způsobem se tam uklízí průběžně nepořádek.
(Foto z kolekce mladých ochránců tamní přírody)
Přeji už teď hezké případné putování krajinou středního toku Klenice. Jak vidět, uklízenou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php