Rok 2015 končí

2 komentáře u textu s názvem Rok 2015 končí
Odchyty na hnízdištích SV Mladoboleslavska v posledních letech jsou umenšovány ve prospěch výzkumu v Polsku. Přesto je stále veden Kalendář příletů a jarními odchyty sledována hustota osídlení. Odečítány jsou kroužky vracejících se slavíků, co nelze postihnout, je hnízdění. Výzkum pak dál pokračuje až v čase vyvádění mladých, trvá potřeba dokumentace pelichání před odletem. Vše končí prokazováním posledních pobytů slavíků doma.
Uplynulý třiatřicátý rok výzkumu přinesl zas několik výsledků, některé otazníky jsou ale natolik houževnaté, že se narovnání do vykřičníku brání.
Poslední objev sezóny se podařil včera, protože však bude muset projít schvalováním a ověřováním, představit jej nelze. Našel jsem fotografie peří, které mne překvapily, věděl jsem, že nějakou stopu mám, ale že to tak promluví. Jsem překvapen. Hned po silvestru je odešlu odborníkům do Brna.
Letos se ustavily před půlkou dubna natolik příhodné podmínky pro dolet do naší výspy Polabí, že prvním nebyl jeden, ale hned tři starší slavíci!
Zaniklo nejvíc hnízdišť od konce století zničením a přibylo jich málo. Skončilo hnízdiště „Dubový les“, což mě mrzí nejvíc. Slavíci budou odteď už jen ubývat.
Objeven byl král pěvců přímo pro město Sobotku. Prvně. Do Trní (Sobotecko) se ještě vrátil starý zpěvák.
Na expedici jsem chytil leucistního slavíka s takřka bílou hlavou. Chycen byl i jeden hybridní pták. Mohl jsem pobytem vidět východ země a hnízdiště už jen slavíků tmavých kolem řeky Bug. Nikdy na to nezapomenu. Příští rok bude úkol pokračovat.
Chycen byl o prázdninách tady dopelichávající slavík tmavý, ovšem otázka (podle posledních zjištění na přeletu Jeseníků), zda slavíci tmaví neodletí někteří ještě před ukončením růstu letek (o několik dnů tedy dřív). V každém případě byl na té vzácnosti učiněn pokus opět s nabídnutými sklopkami a opět s výsledkem (již očekávaně) nulovým. Což je potřetí a skvělé, potrava pelichajících slavíků tmavých bude blíže zkoumána. Nedařilo se je totiž v půlce století chytat ani na Hiddensee, kde to však autor vysvětloval „letním přebytkem potravy“. Bude tomu jinak.
Po sezóně jsem obdržel potvrzení o tom, že tehdy pelichající slavík tmavý od Matic (Dolnobousovsko) je skutečně čistým slavíkem tmavým.
Byla vydána konečně kniha Slavík z dubového lesa a už nyní je znát, že se to podařilo.
Bylo uspořádáno několik besed a přednášek, Vítání ptačího zpěvu, pokračujeme v Slavičím háji, odkud reportáž odvysílal Český rozhlas.
V odborném časopise vyšla naše společná studie o slavíku obecném, od Španělska po Bulharsko.
Na setkání kroužkovatelů jsem přednesl referát o obtížnosti získávání dat od zkušených kroužkovanců.
Pro Ptačí svět jsem byl požádán o pojednání o našich slavících. Vyjde na jaře.
Abych se jen nechlubil, nepodařilo se už potvrdit veterána od bousovského splavu, je tedy opravdu konec.
Nepodařilo se potvrdil na Babě slavíka s italským kroužkem, velmi pravděpodobně tam ovšem byl.
Nepodařilo se opakovaně chytit dopelichávajícího slavíka tmavého pro zjištění zakončování procesu, velmi bych o to stál.
Ozývá se kravál, fronta postupuje, Kněžmost se otřásá. Dělám tečku, jdu na kafe.
31.12. v 22.20 hodin
Úspěšný rok 2016!

2 odpovědi na “Rok 2015 končí”

  1. Díky moc, přeji podobně: ať nám je, kam patříme, hezky! A ať se tu takhle potkáme i po roce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php